Hettie (56) en Jan (61) uit Susteren houden als re-enactmentacteurs de geschiedenis levend

Print
Hettie (56) en Jan (61) uit Susteren houden als re-enactmentacteurs de geschiedenis levend

Hettie Bouwels en Jan Oudenaar uit Susteren kruipen regelmatig in de huid van Noord-Amerikaanse pelsjagers. Afbeelding: Loraine Bodewes

Susteren -

Re-enactmentacteurs laten vervlogen tijden herleven. Ze staan met beide benen in 2020, maar vertoeven net zo lief in de middeleeuwen, de Tweede Wereldoorlog, de tijd van de Romeinen of het Wilde Westen. Zo ook Hettie en Jan uit Susteren.

Naam: Hettie Bouwels (56) en Jan Oudenaar (61)

Woonplaats: Susteren

Historische rol: Noord-Amerikaanse pelsjagers

Eigenlijk hadden de pelsjagers die rond 1850 door Noord-Amerika trokken geen vrouwen. „Wij ‘leven’ in de tijd rond 1850”, vertelt Hettie Bouwels. Toen het Wilde Westen nog echt wild was en er door Indianen met pijl en boog geschoten werd. „Dat was puur een mannenwereld.”

Maar dat ‘detail’ zien ze binnen de trapperswereld uit praktische overwegingen maar door de vingers. Anders zouden partners zoals Hettie en Jan Oudenaar nooit gezamenlijk in de huid van hun alter ego’s Little Hand en Chayo kunnen kruipen. „Wij zijn met name gek van indianen”, vertelt Hettie. Lees meer over Hettie & Jan en andere Limburgse re-enactmentacteurs in het artikel: Deze Limburgse re-enactmentacteurs houden de geschiedenis levend: ‘Stiekem hebben we toch een koelkast’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen