Jørgen Dohmen (52) uit Oirsbeek houdt als re-enactmentacteur de geschiedenis levend

Print
Jørgen Dohmen (52) uit Oirsbeek houdt als re-enactmentacteur de geschiedenis levend

Jørgen Dohmen Afbeelding: Loraine Bodewes

Oirsbeek -

Re-enactmentacteurs laten vervlogen tijden herleven. Ze staan met beide benen in 2020, maar vertoeven net zo lief in de middeleeuwen, de Tweede Wereldoorlog, de tijd van de Romeinen of het Wilde Westen. Zo ook Jørgen Dohmen uit Oirsbeek.

Naam: Jørgen Dohmen (52)

Woonplaats: Oirsbeek

Historische rol: Boogschutter uit de late middeleeuwen

Het was zijn zoon Benoît - destijds zeven jaar - die de hobby van pa in gang zette. „Hij wilde leren zwaardvechten”, vertelt Jørgen Dohmen. Maar dat kon in de buurt nergens. „Dus werd het boogschieten.”

Een bezoek aan een riddertoernooi bij kasteel Hoensbroek deed de rest, met de ridders, de tenten, boogschutters en ambachtslieden. „Dat sprak enorm aan.” Als lid van de Vereniging Levende Geschiedenis Limburg is Dohmen tegenwoordig zelf een van de re-enactmentacteurs bij riddertoernooien en middeleeuwse evenementen. „Dat is echt geweldig om te doen.” Onder andere bij kasteel Montfort waar ze met de vereniging elke eerste zondag van de maand hun kampement opslaan. Dohmen vertolkt dan de rol van mandenvlechter en boogschutter.

Lees meer over Jørgen en andere Limburgse re-enactmentacteurs in het artikel: Deze Limburgse re-enactmentacteurs houden de geschiedenis levend: ‘Stiekem hebben we toch een koelkast’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen