Arno (51) uit Posterholt houdt als re-enactmentacteur de geschiedenis levend

Print
Arno (51) uit Posterholt houdt als re-enactmentacteur de geschiedenis levend

Arno Luyendijk Afbeelding: Loraine Bodewes

Posterholt -

Re-enactmentacteurs laten vervlogen tijden herleven. Ze staan met beide benen in 2020, maar vertoeven net zo lief in de middeleeuwen, de Tweede Wereldoorlog, de tijd van de Romeinen of het Wilde Westen. Zo ook Arno uit Posterholt.

Naam: Arno Luyendijk (51)

Woonplaats: Posterholt

Historische rol: Romein

Publius Claudius Githiosses heet Arno Luyendijk op het moment dat hij zijn tunica aantrekt en de helm op het hoofd zet. Het is niet zomaar een naam, maar die van een Bataafse soldaat in Romeinse dienst, die ooit met het tweede Batavencohort van het Romeinse leger door Nederland heeft gemarcheerd. „We proberen in alles zo authentiek mogelijk te zijn”, zegt Luyendijk.

Van het sierbeslag op zijn riem, de Romeinse legertenten van de vereniging Pax Romana waarbij hij is aangesloten, tot het bestek dat ze gebruiken tijdens Romeinse weekenden. „Mijn aardewerken mok heb ik bijvoorbeeld laten maken op basis van een archeologische vondst die bij Dragendorff in Duitsland is gedaan.” Lees meer over Arno en andere Limburgse re-enactmentacteurs in het artikel: Deze Limburgse re-enactmentacteurs houden de geschiedenis levend: ‘Stiekem hebben we toch een koelkast’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen