Eerste Limburgse melding blauwalg in Dilkensplas Ohé en Laak

Print
Eerste Limburgse melding blauwalg in Dilkensplas Ohé en Laak

Eerste blauwalg deze zomer in Limburg Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Ohé en Laak -

De Dilkensplas in Ohé en Laak heeft de twijfelachtige eer de eerste locatie in Limburg te zijn waar dit zomerseizoen blauwalg in het water is aangetroffen.

Controleurs van Waterschap Limburg troffen vrijdag de bacterie aan in het zwemwater bij het dagstrand waar ook een camping en jachthaven gelegen zijn. Waarschuwingsborden zijn geplaatst om passanten te wijzen op de blauwalg.

Volgens een woordvoerder van Waterschap Limburg is de Dilkensplas het eerste water in Limburg waar dit zomerseizoen de blauwalgbacterie is aangetroffen. Overigens is dat aan de vroege kant. Normaal duikt blauwalg, dat eruitziet als wier, medio juli pas op. Door de hoge temperaturen van de afgelopen maanden is de blauwalg eerder tot bloei gekomen wat resulteert in een blauw-groene of rode drijflaag op het water.

Er geldt nog geen zwemverbod voor de plas. Als voor een zwemplek een waarschuwing geldt, wil dat zeggen dat zwemmen op die plek slecht kan zijn voor de gezondheid. Zwemmen mag, maar het risico op gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, hoofdpijn, kramp en maag-, darmklachten is aanwezig. De waarschuwing geldt ook voor dieren. Het waterschap houdt de plas nauwlettend in de gaten en voert regelmatig inspecties uit.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen