Artsen: kind met snottebel kan gewoon naar de opvang

Print
Artsen: kind met snottebel kan gewoon naar de opvang

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images

Het is niet nodig dat kinderdagverblijven ieder kind met een snottebel, een loopneus of een kuchje naar huis sturen, of dat ze niet naar de opvang mogen worden gebracht. Kleine kinderen hebben vaak dergelijke klachten en de risico’s dat ze andere kinderen ziek maken zijn ‘acceptabel laag’, zeggen de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektenbestrijding (NVIB) en AJN Jeugdartsen Nederland.

De twee medische verenigingen roepen op om de landelijke regels, waar kinderdagverblijven zich aan houden, te veranderen. Als een kind niet naar de opvang kan, is dat niet goed voor zijn of haar ontwikkeling, zeggen de NVIB en AJN. Bovendien moeten ouders van een snotterig kind thuisblijven, wat niet goed is voor de economie.

Lees ook: Kinderen met snottebel geweigerd bij opvang

Veel baby’s getest

Volgens de organisaties worden de laatste tijd opvallend veel baby’s, dreumesen en peuters getest op het coronavirus. Dat gebeurt niet omdat een arts zegt dat het nodig is, maar zodat ouders na een negatieve test het kindje weer naar de opvang kunnen laten gaan. ,,De test zelf is voor kinderen op zijn minst onaangenaam tot soms zelfs traumatiserend”, aldus de NVIB en AJN. Ze stellen ook dat de tests weinig toevoegen aan de strijd tegen de corona-uitbraak en dat de testcapaciteit op andere plekken harder nodig is.

De groepen stellen voor om kinderen alleen te weren van de opvang wanneer een volwassene uit de directe omgeving mogelijk het coronavirus heeft. Als de test van de volwassene negatief is, zou het kind weer naar de opvang kunnen. Bovendien opperen ze om 0- tot 4-jarigen alleen te testen wanneer ze niet alleen verkouden zijn, maar ook koorts hebben.

Snotterende kinderen

Veel ouders beklagen zich over de weigering van hun snotterende kinderen. Ouderorganisatie Boink krijgt tientallen telefoontjes per uur van ouders die met hun kind thuiszitten.

In het RIVM-protocol staat dat kinderen met klachten thuis moeten blijven. Als ze een week of langer school of opvang moeten missen, kunnen ouders om een coronatest vragen. Het RIVM adviseert ouders in gesprek te gaan met de kinderopvang en aan te geven dat ze de klachten als chronisch probleem herkennen. Kinderen met bekende, chronische verkoudheidsklachten moeten gewoon naar school of opvang kunnen. Als dat geen resultaat oplevert, kunnen ze bij de GGD aankloppen voor advies.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu