Leudal werkt aan nieuwe vorm van afvalinzameling

Print
Leudal werkt aan nieuwe vorm van afvalinzameling

Leudal wil naar jaarlijks 80 kilo restafval per inwoner in 2025. Afbeelding: Franc Gori

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen -

Een nieuwe manier van afvalinzameling moet de hoeveelheid restafval in Leudal de komende jaren flink doen slinken. De gemeente neemt de komende maanden om de strategie uit te werken.

De laatste jaren zag Leudal de kosten voor afvalverwerking stijgen, aldus wethouder Piet Verlinden (Milieu, Samen Verder). Het nieuwe systeem moet voor een ommekeer zorgen, waarbij het voor inwoners met name een stuk gemakkelijker wordt om hun afval te scheiden.

De aanpak moet weliswaar nog vorm krijgen, maar om een kentering teweeg te brengen, kan onder meer gedacht worden aan een prijsprikkel of het vaker ophalen van het gft-afval in verhouding met het restafval. Ook voorlichting op basisscholen is een optie, zodat ook de opgroeiende jeugd zich bewuster wordt van het belang van afvalscheiding.

Doelstelling

Het uiteindelijk streven is een duurzame samenleving waarin geen plek is voor afval, beschrijft een woordvoerder van Leudal. Een concrete doelstelling: het omlaag brengen van de hoeveelheid restafval naar 80 kilogram per inwoner in 2025. Nu belandt er jaarlijks zo’n 120 kilo per persoon in de grijze container, en ongeveer de helft hiervan hoort eigenlijk in de groene bak, waarmee de focus op het beter scheiden wordt verklaard.

In het komende half jaar moet het nieuwe uitgewerkte inzamelingssysteem aan de gemeenteraad worden voorgelegd, en in 2022 moet invoering volgen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen