Oud-burgemeester

Monument voor Philip Houben onthuld

Print
Monument voor Philip Houben onthuld

Op de Sint Pietersberg is een monument onthuld voor oud-burgemeester Philip Houben. Afbeelding: Jean-Pierre Geusens

Maastricht / Itteren -

Philip Houben, burgemeester van Maastricht van 1985 tot 2002, heeft sinds zaterdag een eigen gedenkteken op de Sint Pietersberg, ter hoogte van Chalet Bergrust.

Het monument werd onthuld door huidig burgemeester Annemarie Penn-Te Strake, in aanwezigheid van Houbens echtgenote Margriet, zijn kinderen en kleinkinderen. De oud-burgemeester overleed ruim drie jaar geleden.

Het initiatief komt van het Burgercomité Monument Philip Houben. Het comité stelt dat Houben een herdenkingsteken verdient. Voorzitter Gert Beijer: „Philip Houben heeft als burgemeester in de jaren 1985 tot 2002 een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Maastricht en aan het welbevinden van zijn burgers. Velen van ons hebben hem ook gekend en bewonderd als spreker, dichter en zelfs als cabaretier.”

Het gedenkteken bestaat uit een bronzen plaquette op een katheder, de plek waarachter Houben zo thuis was. Op de plaquette staat een gedicht van zijn hand:

Met een beetje tegenlicht Tronen torens Als een langgerekt gedicht Uit over de stad Maastricht En ik ken niemand die niet zwicht Voor zo’n magnifiek gezicht

Het gedenkteken is van de hand van Marco Hornstra van bureau Art&Craft en tot stand gekomen in nauw overleg met de familie. Realisatie werd mogelijk dankzij bijdragen van de gemeente Maastricht, het Elisabeth Strouven Fonds, de Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof en particuliere giften.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen