Justitie weet criminelen nauwelijks in hun portemonnee te raken

Print
Justitie weet criminelen nauwelijks in hun portemonnee te raken

In beslag genomen auto’s arriveren op het politiebureau in Utrecht. Afbeelding: ANP

Kamerleden van zowel oppositie als coalitie zijn ontevreden over de vorderingen die Justitie maakt in het afpakken van crimineel vermogen uit georganiseerde misdaad, meldt de Volkskrant. Vorig jaar werd slechts 77 miljoen euro geïncasseerd, terwijl er jaarlijks naar schatting tussen de 15 en 20 miljard euro aan crimineel geld rondgaat.

Het bedrag van 77 miljoen euro is exclusief ontnemingen bij grote, institutionele schikkingen. Daar was vorig jaar 184 miljoen euro mee gemoeid. ,,Het is een bedroevend resultaat”, zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. „Misdaad mag niet lonen, maar het loont enorm. Dat is niet rechtvaardig.” Volgens Van Nispen ontbreekt het aan regie, samenwerking en capaciteit in de justitiële keten.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met de bewindslieden van Justitie en Veiligheid over de in 2019 behaalde resultaten. De Algemene Rekenkamer heeft het ministerie op de vingers getikt over “te weinig voortgang in beheersing van de afpak-keten”. Ook het onderzoeksbureau Zoo (Zicht op overheid) stelt dat de overheid er slecht in slaagt criminele vermogens te ontnemen.