Terug naar ‘normaal’

Print
Terug naar ‘normaal’

Terug naar normaal? Afbeelding: Harry Heuts

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

Eind maart haakte ik met de ‘opgehokt’ columns voor weekkrant VIA in op een ingrijpende verandering in het dagelijks leven. Zoiets hebben we in de moderne geschiedenis nog niet meegemaakt. Ik begon eraan zonder me af te vragen wanneer en waarom de reeks ooit een keer zou eindigen. We keren stap voor stap terug naar ‘normaal’, met de nieuwe anderhalve meter maatstaf.

Toen enkele weken geleden horeca, theaters en bioscopen weer de draad oppakten, ging ik als vrijwilliger weer aan de slag bij het filmhuis in mijn gemeente, nadat het half maart abrupt stil was komen te liggen. Medewerkers worden weer ingeroosterd, voorzien van een handleiding op een A-viertje, om bezoekers op een verantwoorde manier weer van filmbezoek te laten genieten. Vrijwilligers van boven de zeventig jaar blijven nog thuis, omdat ze tot de risicogroep behoren.

De herstart is zowel voor medewerkers als publiek toch ook weer wennen, ondanks drie maanden ervaring met nieuwe regels. Alles verloopt langs strikte looproutes door het filmgebouw, met pijlen op de grond en geïmproviseerde afrasteringen. Wie naar de wc moet, moet opnieuw een traject door het pand afleggen, de kortste weg is ineens niet meer logisch. In de zalen wijzen doekjes op de stoelen erop waar je mag zitten en waar niet.

Reacties van bezoekers zijn begripvol, men laat het gelaten over zich heenkomen Maar iedereen weet: dit is niet normaal. Het aanpalende café/restaurant is zeer beperkt open, er heerst vooral stilte, waar voorheen gezellig gekeuvel het gebouw vulde.

De angstvalligheid ebt ondertussen weg. Is dat gewenning of is het juist: niet willen wennen? Zo van: het is genoeg zo. We staan op de drempel van weer een nieuwe periode. Ik sluit hier af, wachtend op wat komen gaat.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen