Mijnstreek

‘De mentale rekbaarheid is vergelijkbaar met een oude postelastiek uit de tijd vóór de fusie van PostNL en Sandd’

Print
‘De mentale rekbaarheid is vergelijkbaar met een oude postelastiek uit de tijd vóór de fusie van PostNL en Sandd’

Afbeelding: De Limburger

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

COLUMN - Ik maak grappen. Al een hele tijd, vaak en veel. Toegeven, niet elke pijl treft doel. Ik heb mijn collectie aan afzwaaiers. Ongecontroleerd trof ik vaak ander doel dan het initiële objectief en menigmaal als de pijl de boog verliet, bleek plotseling een kanon naar achter af te gaan. Ik maakte grappen. Ik maakte grappen over Nederlanders, Duitsers, Belgen, Fransen, Duitsers, Polen, Amerikanen, Duitsers, Britten, Afrikanen en Duitsers. Ik geef toe, grappen over Duitsers waren favoriet. Bediende mij van de basiselementen van de humor. Uitvergroting van het cliché in een andere context.

Met het stereotiep als leidraad dronken alle Duisters bier, hadden alle Engelsen een stiff upper lip, waren alle Nederlanders zuinig en de Belgen minder slim. De geschiedenis als gewillige context. Fransen en Engelsen ruziënd sinds de slag bij Hasting in 1066, Belgen en hun Staatsgeschiedenis en de Duitsers en de Tweede Wereldoorlog. U kunt zich voorstellen wat er met elementen als Hermann, 1942 en bier, aan grappen samen te stellen valt.

Het lijkt of de wereld die wij kennen zich van grap en relativering afkeert. Het is een tijd van: men is voor, of men is tegen. Geen tussenweg, geen nuance, geen relativering. Om die reden is ooit humor uitgevonden. Ter relativering. Polarisatie is aan de orde van de dag. Daarmee doel ik op het innemen van opponerende stellingen, niet het robotiseringsproces van Poolse seizoenarbeiders tijdens de aspergeoogst. Je bent voor of je bent tegen!

Corona laat ons al een tijd in beperking leven. Vergelijkingen worden gemaakt met WO II. En inderdaad, chips eten en Netflix kijken komt dicht in de buurt van onder vijandelijk vuur op een strand in Normandië landen. Tenminste nog strand, hoor ik iemand denken.

We leven in beperking. De mentale rekbaarheid is vergelijkbaar met een oude postelastiek uit de tijd vóór de fusie van PostNL en Sandd. De beperking wordt als een dusdanige grote druk ervaren dat ieder willekeurig onderwerp de meningen in de tegenovergestelde hoek drukt. Voor of tegen! Demonstraties op de Dam, handhaving van corona regels, carnaval aangepast of niet. Een confrontatie in de Landgraafse raad over aanspraak op een coronasteunpakket loopt bijkans uit de hand.

Humor relativeert. Humor bestaat bij de gratie van de uitvergroting. Met de voortdurende uitvergrotingen van vandaag valt nog maar bitter weinig te lachen. Daar ben ik tegen. Ik heb me zelf maar alvast preventief van mijn eigen sokkel getrokken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen