Maand extra cel in hoger beroep voor spugen naar agenten

Print
Maand extra cel in hoger beroep voor spugen naar agenten

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Maastricht / Itteren -

Een 20-jarige Maastrichtenaar heeft in hoger beroep vier maanden cel gekregen omdat hij tijdens de coronacrisis op het politiebureau naar agenten had gespuugd. Dat is een maand meer dan waartoe de rechtbank Limburg hem had veroordeeld.

Op de formele tenlastelegging van de Maastrichtenaar stond bedreiging en belediging. Het gerechtshof in Den Bosch wil met de strafverhoging van drie naar vier maanden het signaal afgeven dat spugen naar agenten ten tijde van corona niet zomaar een bedreiging is. Daarbij komt dat Maastrichtenaar L. R. al een strafblad heeft, in zijn proeftijd verkeerde en ook had gedreigd een baksteen door de ruit van een politieauto te gooien.

Hij werd op 26 april ’s ochtends heel vroeg in Maastricht in een auto aangehouden onder invloed van alcohol en lachgas. Naast hem zat een vriend. Beiden hadden een ballon aan hun mond en reageerden niet op vragen van de politie. Toen een agent de motor stopte en de sleutel uit de auto haalde, stapte R. uit. Op de mededeling dat hij niet verder mocht rijden, werd hij agressief en dreigde hij met een klinker. Hij moest met pepperspray tot bedaren worden gebracht.

Lees ook: Politie mag slijm gaan afnemen van ‘coronaspugers’

Op het bureau onderweg naar het cellencomplex begon R. opeens te gorgelen en spuugde hij een fluim richting enkele agenten. Die kwam op circa twee meter van de agenten op de grond terecht. Volgens de advocaat van R. zijn de agenten daardoor onnodig bang geweest voor besmetting met het covid-19-virus. Het hof stelt echter dat de spuugklodder gepaard gaat met een nevel, die een grotere verspreiding heeft dan het speeksel spuug zelf.

Ook is er volgens het RIVM nog veel onduidelijk over de verspreiding van het virus. Daarom was de angst van de agenten gerechtvaardigd, vinden de Bossche rechters. De straf is daarom hoger dan de drie maanden die advocaat-generaal had geëist. Dat was ook de straf die de rechtbank in Roermond drie dagen na de aanhouding had opgelegd.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen