Corona

Grootste krimp economie Zwitserland sinds 1975 verwacht

Print
Grootste krimp economie Zwitserland sinds 1975 verwacht

Grensovergang Zwitserland-Italië. Afbeelding: EPA

De economie van Zwitserland krimpt dit jaar naar verwachting in het sterkste tempo sinds 1975 door de coronacrisis. Dat voorspelt de Zwitserse overheid. Er wordt verwacht dat de economie van het Alpenland dit jaar met 6,2 procent zal krimpen.

Daarmee valt de neergang wel iets minder zwaar uit dan eerder gevreesd, want in april werd nog rekening gehouden met een krimp van 6,7 procent. De werkloosheid loopt dit jaar naar verwachting op tot 3,8 procent. Om de impact van de crisis te verzachten heeft de Zwitserse overheid miljarden aan steun uitgetrokken voor bedrijven en werktijdverkorting.

Als er geen tweede golf aan coronabesmettingen en nieuwe lockdownmaatregelen komen, kan de Zwitserse economie volgend jaar weer met bijna 5 procent gaan groeien. De werkloosheid wordt voor volgend jaar geraamd op ruim 4 procent.

De economische schade door de coronacrisis in Zwitserland wordt voor dit jaar geraamd op bijna 100 miljard Zwitserse frank, omgerekend ruim 93 miljard euro. De overheid denkt dat de economie pas in 2022 weer terug zal zijn op het niveau van voor de coronacrisis.