GGD waarschuwt voor corona babbeltrucs

Print
GGD waarschuwt voor corona babbeltrucs

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Heerlen -

Criminelen lijken de onrust over corona te hebben ontdekt als potentiële inkomstenbron. De GGD Zuid-Limburg waarschuwt voor mensen die opbellen en zich voordoen als medewerker van de gezondheidsdienst.

„Ze vertellen dat de GGD langskomt om een vaccinatie te zetten. Waarschijnlijk hebben ze slechte bedoelingen en proberen ze zo binnen te komen”, aldus een woordvoerder.

Tot nu toe is bij de GGD Zuid-Limburg concreet slechts één geval van zo’n babbeltruc bekend. Het betreft een ouder echtpaar. „Hun kinderen vonden het maar raar en hebben direct contact met ons gezocht.”

Onduidelijk is volgens de GGD of de bellers daadwerkelijk gehint hebben op een vaccinatie tegen het nieuwe coronavirus. Zo’n vaccin is er namelijk nog niet. Weliswaar zijn wereldwijd allerlei bedrijven druk in de weer met de ontwikkeling ervan en heeft Nederland al voorraden besteld, maar geleverd worden ze op z’n vroegst pas volgend jaar.

Hoewel dus nog slechts sprake is van één incident brengt de GGD het toch actief naar buiten. „We willen vooral waarschuwen: maak geen afspraak en laat al helemaal niemand zomaar binnen. Dit zijn geen GGD-medewerkers. Wij bellen niet om een vaccinatie-afspraak te maken. In het kader van het rijksvaccinatieprogramma bijvoorbeeld nodigen we kinderen en jongeren altijd per brief uit”, aldus Patricia Senden, unithoofd infectieziektebestrijding bij de gezondheidsdienst.

Elders in Nederland pakken criminelen het anders aan. Bij de GGD Hollands-Midden kwam vorige week een melding binnen van zogenaamde medewerkers die langs de deur gaan en zeggen dat ze een coronatest komen afnemen. „Ook dat doen wij nooit zomaar”, zegt Senden. „In uitzonderlijke gevallen worden mensen wel eens thuis getest, maar dat gebeurt altijd op afspraak. Bij twijfel kan men altijd onze corona-informatielijn bellen: 088-8805005.”

Bij de GGD in Noord-Limburg zijn afgelopen dagen nog geen coronababbeltrucs gemeld. De politie Limburg heeft zover bekend nog geen aangiftes van coronababbeltrucs opgetekend. Wel herkent men dat vooral onlinefraude sinds de uitbraak van corona een hoge vlucht heeft genomen. „Criminelen zoeken steeds inventief naar nieuwe manieren om mensen op te lichten. Dit is weer een nieuwe vorm”, aldus een woordvoerster.