Man verdacht van mishandelen moeder en slachten hond

Print
Man verdacht van mishandelen moeder en slachten hond

Foto ter illustratie Afbeelding: Getty Images/500px

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Een 56-jarige Sittardenaar wordt verdacht van het mishandelen van zijn moeder en het doden van haar hond. Hij zegt erg veel spijt te hebben van het doden van het dier, de mishandeling ontkent hij.

Sittardenaar H. T. werkt bij een slachthuis. Toen hij op 6 maart van dit jaar dacht dat de schnauzerachtige hond van zijn moeder ondraaglijk leed, dacht hij het dier uit zijn lijden te verlossen op dezelfde wijze als hij bij zijn werkgever pleegt te doen. De bejaarde moeder was hevig ontdaan toen haar huisdier werd doodgesneden.

Salontafel

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zijn moeder daarop een vuistslag in haar gezicht gegeven en aan haar haren getrokken. Nee, zegt de zoon, moeder was zo van slag dat ze onwel werd en met haar gezicht op de salontafel terechtkwam. Daarop is ze op de sofa gelegd en heeft de zoon haar oog met een washandje gedept. Onderzoek door een forensisch arts moet uitwijzen welk scenario het best bij het letsel van de moeder past.

Onduidelijk is ook wat de status van de aangifte is die de moeder bij de politie zou hebben gedaan. Volgens T.’s advocaat Warmolt Tonckens staat daar niet de handtekening van de vrouw onder maar die van de zoon van zijn cliënt. Tonckens stelt dat de moeder de aangifte wil intrekken.

H. T. is mantelzorger van zijn moeder, hij heeft vaker bij haar verbleven. Daar komt nu een eind aan, want zijn voorlopige hechtenis wordt binnen enkele dagen geschorst onder de voorwaarde dat hij niet meer bij zijn moeder in de buurt komt. Ook krijgt hij een enkelband en moet hij verplicht meedoen aan de behandeling van zijn alcoholprobleem.

Beeldverbinding

„Als uw moeder dan belt en vraagt of u langskomt, wat doet u dan?”, hield officier van justitie Anne-Marie Kemp hem voor tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank Maastricht. „Dan ga ik niet. Ik zal telefonisch contact hebben, maar ik ga er niet heen. Ik ben akkoord met alle voorwaarden”, antwoordde T. via een beeldverbinding vanuit de gevangenis. Bij een langere hechtenis dreigt hij zijn woning te verliezen.

Advocaat Tonckens had om volledige opheffing van het voorarrest verzocht omdat de normale straf voor de tenlastegelegde delicten nooit langer is dan de tijd die T. nu al vastzit. Kemp vindt echter dat bij een mishandeling en het neersteken van een hond alle alarmbellen moeten afgaan. „Misschien is de volgende stap wel een fatale. Het gevaar is echt heel groot en de behandelbaarheid van meneer T. is niet zo hoog.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen