Veroordeling verdachte in verkrachtingszaak Nicole van den Hurk definitief

Print
Veroordeling verdachte in verkrachtingszaak Nicole van den Hurk definitief

Nicole van den Hurk. Afbeelding: Privéfoto

De veroordeling van Jos de G. voor het ombrengen en verkrachten van Nicole van den Hurk is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten.

De 15-jarige Eindhovense Nicole van den Hurk werd in het najaar van 1995 verkracht en gedood. De 53-jarige Jos de G., die opgroeide in Valkenswaard, is hiervoor in oktober 2018 in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel. De zaak bleef lang onopgelost, totdat De G. in 2014 dankzij een DNA-spoor in beeld kwam.

Andere inzichten

De rechtbank vond destijds alleen de verkrachting bewezen en legde De G. vijf jaar cel op. In hoger beroep kwam het gerechtshof in Den Bosch hof tot andere inzichten en vond ook het bewijs voor doodslag geleverd. De G. heeft ontkend. Hij ging in cassatie bij de Hoge Raad omdat hij en zijn advocaten vinden dat hij geen eerlijk proces heeft gehad. Ook heeft het hof de bewezenverklaring in de uitspraak niet goed gemotiveerd, menen zij.

In april schreef de advocaat-generaal in zijn advies aan de raad dat de veroordeling van De G. overeind moet blijven. Direct bewijs voor de verkrachting en doodslag ontbreekt weliswaar, aldus de advocaat-generaal, maar het hof heeft uit het bewijs kunnen afleiden dat De G. de dader van beide misdrijven is geweest.

Nicole van den Hurk verdween in de vroege ochtend van 6 oktober 1995. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Veroordeling verdachte in verkrachtingszaak Nicole van den Hurk definitief
Jos de G. (voor, naast zijn advocaat Job Knoester). Foto: ANP