Werkstraf van 60 uur geëist voor jonge verdachten (12 en 13) voor flatbrand tijdens jaarwisseling

Print
Werkstraf van 60 uur geëist voor jonge verdachten (12 en 13) voor flatbrand tijdens jaarwisseling

De portiek van de flat aan het Gelderseplein, een dag na de fatale brand. Afbeelding: Gerard Burgers/AD

Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 60 uur geëist tegen de twee Arnhemse jongens van 12 en 13 jaar die verdacht worden van het aansteken van de fatale flatbrand aan het Gelderseplein tijdens de afgelopen jaarwisseling. Bij de brand kwamen een man van 39 jaar en zijn 4-jarige zoontje om het leven.

De rechtszaak diende dinsdag bij de kinderrechter achter gesloten deuren vanwege de jeugdige leeftijd van de twee jongens. Het Openbaar Ministerie verdenkt hen van opzettelijke brandstichting in vereniging met de dood tot gevolg.

Bankstel in brand

De twee jongens legden volgens de politie destijds tijdens de nieuwjaarsnacht in de portiek van het flatgebouw aan het Gelderseplein vuurwerk op een bankstel. Het bankstel vatte vlam, waarna er een hevige brand ontstond met rampzalige gevolgen.

De lift met daarin een gezin met twee kinderen kwam vast te zitten. Hoe dat kon gebeuren is nog niet duidelijk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de flatbrand. De vader en zoon zijn om het leven gekomen. De destijds 36-jarige moeder en 8-jarige dochter hebben de brand overleefd.