Aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald

Print
Aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald

Afbeelding: ANP

Na drie dagen van toename is het aantal coronapatiënten op de intensive care dinsdag gedaald. Intensivisten behandelen momenteel 78 patiënten, negen minder dan op maandag.

„Dat is gunstig. Dat is het gevolg van een laag aantal nieuwe besmettingen, los van lokale kleine uitbraken”, aldus voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Plukjes

Kuipers zegt dat hij zich geen zorgen maakte om de eerdere toename. De stijging was volgens hem beperkt en binnen de marges. „De instroom is niet nul. Het virus is niet weg, her en der zien we plukjes. Iedere dag komen er nog nieuwe patiënten bij, en de uitstroom gaat wisselend.” Hij verwacht dat het aantal patiënten de komende tijd stabiel blijft op het huidige peil. De teststraten van GGD’en helpen daarbij. Het geeft medici de mogelijkheid om te voorspellen wat er op ze afkomt.

In totaal behandelen de intensive cares 648 mensen, terwijl de ziekenhuizen 1150 ic-bedden beschikbaar hebben. Dit geeft artsen en verplegers de ruimte om vrij te nemen en op adem te komen na de hectiek toen de coronacrisis op zijn hoogtepunt was.

Gunstiger

Door de betrekkelijke rust nu kunnen ziekenhuizen een stijging van het aantal coronapatiënten gemakkelijker opvangen. Wat daarbij helpt, is dat het coronavirus zich in de warme zomermaanden moeilijker lijkt te verspreiden. Dat biedt ruimte om maatregelen te versoepelen. Kuipers: „Op het moment dat je versoepelt, zal het aantal patiënten omhoog gaan. Als je met de huidige lage aantallen patiënten en met behulp van een seizoenseffect al niet kunt versoepelen, wanneer dan wel? Je kunt niet zo blijven doorgaan tot er een vaccin is.”

Volgens Kuipers is de situatie ook gunstiger dan in maart, toen het kabinet besloot tot een lockdown. „Toen lagen honderd mensen met het coronavirus op de intensive care, twintig meer dan nu. Maar in de dagen ervoor nam het aantal met tien per dag toe. Twee weken later zaten we ruim boven de duizend mensen en een week later al op 1400. Nu hebben we een stijging van veertien patiënten in drie dagen gehad.”

Reguliere zorg

De reguliere zorg komt nog niet op gang. Ic’s behandelen momenteel 570 mensen met andere aandoeningen, zoals kanker en hartklachten. Dit zijn er vijftig meer dan op maandag, maar honderden minder dan gebruikelijk. Kuipers betwijfelt of de reguliere zorg dit jaar weer terug op zijn oude niveau komt.

Op de verpleegafdelingen van de ic’s liggen 280 coronapatiënten, eentje minder dan op maandag.