Toch onafhankelijk onderzoek naar aanpak coronacrisis, geen salarisverhoging zorgpersoneel

Print
Toch onafhankelijk onderzoek naar aanpak coronacrisis, geen salarisverhoging zorgpersoneel

De oppositie vindt dat het zorgpersoneel een structurele loonsverhoging moet krijgen voor al het werk tijdens de coronacrisis. Afbeelding: ANP

Er komt een tussentijd onafhankelijk onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis. De coalitie stemde dinsdagmiddag onverwacht in met het voorstel van SP en PvdA, dat ook door de gehele oppositie gesteund werd. De andere belangrijke motie, over salarisverhoging voor zorgpersoneel, eindigde opnieuw in een gelijke uitkomst en wordt mogelijk opnieuw in stemming gebracht.

De uitkomst van de stemming is opmerkelijk. Vorige week was de coalitie nog tegen een externe evaluatie van het coronabeleid in Nederland. Het kabinet laat de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) al onderzoek doen en vond een tweede onderzoek dus onnodig en voorbarig, was het argument toen.

SP

Bij de tweede motie, die opriep tot verhoging van de zorgsalarissen, was net als vorige week sprake van een gelijke uitkomst. Omdat de stemmen staken is het opnieuw aan SP-leider Lilian Marijnissen of ze de motie opnieuw in stemming wil brengen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) liet eerder al weten dat het zorgpersoneel een eenmalige bonus krijgt, maar dat vindt de oppositie niet genoeg.

Niet alleen applaus, maar ook een structurele salarisverhoging voor alle mensen werkzaam in de zorg. Vijf procent erbij, als het aan de SP ligt. De coalitie ziet dat niet zitten; het is al lastig genoeg om de begroting voor 2021 rond te krijgen voor Prinsjesdag. Uiteindelijk stemden 70 Kamerleden voor verhoging, en 70 tegen.

Unieke situatie

De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag hoofdelijk over de twee moties, nadat de oppositie en coalitie bij de algemene stemming vorige week lijnrecht (75 - 75) tegenover elkaar stonden. Een unieke situatie, want slechts zelden worden moties door alle oppositiepartijen gesteund, van links tot rechts.

Na het vertrek van Wybren van Haga bij de VVD verloor de coalitie zijn zetelmeerderheid, waardoor er nu precies evenveel oppositieleden als coalitieleden in de Kamer zitten. Opmerkelijk: niet alle leden van de oppositie waren dinsdag aanwezig. Onder anderen GroenLinks-leider Jesse Klaver en SP-Kamerlid Renske Leijten ontbraken.

Andere inrichting

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei dit weekend in gesprek met het AD dat de zorg ‘fundamenteel’ anders moet worden ingericht, waarbij verregaande samenwerking centraal staat. ,,Ieder voor zich is gewoon geen oplossing’’, aldus de Jonge. ,,De centrale overheid moet soms een dwingende en sturende rol hebben.”

Lees ook: Hugo de Jonge: ‘Ik kan niet toveren, ik kan wel hard werken’

De Jonge is al langer kritisch over doorgeslagen marktwerking in de zorg en gaat zijn plannen samen met kabinet en Kamer uitwerken. ,,Deze crisis is één groot pleidooi voor minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie.”