Voorstel: FC Utrecht kan zes ton krijgen voor missen Europees voetbal, Cambuur krijgt ruim vier ton

Print
Voorstel: FC Utrecht kan zes ton krijgen voor missen Europees voetbal, Cambuur krijgt ruim vier ton

Afbeelding: ANP Sport

FC Utrecht kan 600.000 euro tegemoet zien uit het solidariteitsfonds van de KNVB voor het niet spelen van de bekerfinale tegen Feyenoord. Dat is het voorstel waarover de clubs donderdag in een vergadering van de KNVB beslissen.

Utrecht maakte door het missen van de finale geen kans op een ticket voor de groepsfase van de Europa League en loopt daardoor veel mogelijke inkomsten mis. Op alle mogelijke manieren probeerde FC Utrecht het de laatste weken voor elkaar te krijgen dat de bekerfinale alsnog gespeeld zou worden. Kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League is met een startgeld van 2,85 miljoen euro en 550.000 euro per gewonnen wedstrijd lucratief.

Forse vergoeding

De Utrechters probeerden als alternatief Willem II het ticket voor de tweede voorronde van de Europa League te ontnemen. Dat kreeg de Tilburgse club op basis van de vijfde plek in de eindrangschikking toegewezen. FC Utrecht had in de stand na driekwart van de competitie, die volgens de UEFA als eindstand gezien moet worden, echter een wedstrijd minder gespeeld. Vandaar de protesten. Woensdag moet de Europese voetbalbond de inschrijving van Willem II formeel bevestigen.

Als compensatie voor het niet via de reguliere competitie verkrijgen van een Europees ticket is 600.000 euro wel een forse vergoeding. Pas bij het bereiken van de groepsfase is het dan kassa in de Europa League. Dan zou FC Utrecht hetzelfde moeten doen waartoe Willem II nu verplicht is: drie voorronden overleven. Bij het vaststellen van de solidariteitsbijdrage weegt de niet gespeelde bekerfinale dus zwaar mee.

Kleine compensatie Cambuur en De Graafschap

De KNVB wil Cambuur Leeuwarden 425.000 euro en De Graafschap 375.000 euro uitkeren als compensatie voor het besluit dit seizoen geen clubs te laten degraderen of promoveren. Cambuur en De Graafschap hadden een straatlengte voorsprong in de eerste divisie en zouden, normaal gesproken, gepromoveerd zijn.

FC Volendam en NAC Breda, de twee periodekampioenen in de eerste divisie, krijgen een solidariteitsbijdrage van 50.000 euro. De clubs ontvangen dat bedrag omdat de play-offs niet gespeeld kunnen worden.

De compensaties moeten de pijn van het financiële en sportieve leed van de clubs in coronatijd verzachten. De Graafschap en Cambuur voelen zich zwaar benadeeld door het besluit van de KNVB om na het ‘coronaseizoen’ geen clubs te laten promoveren. Zij lopen komend seizoen naar verwachting minimaal 2,5 miljoen euro mis.