Inzamelingsactie succesvol; nieuwe uitkijktoren Groote Peel komt in zicht

Print
Inzamelingsactie succesvol; nieuwe uitkijktoren Groote Peel komt in zicht

Artist impression van de nieuwe uitkijktoren, die twee niveaus krijgt. Afbeelding: Staatsbosbeheer / Marijke Vaes-Schroën

Ospeldijk -

De actie om geld in te zamelen voor een nieuwe, rolstoelvriendelijke uitkijktoren in Nationaal Park De Groote Peel is een succes. Sponsors en donateurs hebben inmiddels 90 procent van het benodigde bedrag bijeengebracht. Om de begroting helemaal rond te krijgen zoekt Staatsbosbeheer nog geldschieters.

Een uitkijktoren is De Groote Peel is vanwege het uitgestrekte karakter van het gebied een belangrijke recreatieve voorziening. „Vanaf hoogte kan je cultuurhistorische elementen zoals de Peelbanen beter zien en de weidsheid optimaal beleven”, vertelt Marijke Vaes van Staatsbosbeheer. „Bovendien is een toren bij educatieve programma’s en excursies een plek om uitleg te geven over ontstaan en beheer van het landschap.”

Twee niveaus

Toen een paar jaar geleden de oude uitkijktoren werd afgebroken, werd dan ook snel gestart met het plan voor een nieuwe. Vaes: „Een wens hierbij was om bij het ontwerp rekening te houden met mensen die slecht ter been zijn. Deze opdracht heeft architect Martin Koldenhof van bureau heer & meester slim uitgewerkt. De toren wordt met twee niveaus gebouwd, waarbij het onderste rolstoeltoegankelijke platform via een talud bereikbaar is.” De nieuwe toren wordt halverwege het familiepad gebouwd.

De laatste loodjes

De totale kosten van de bouw bedragen 95.000 euro. Staatsbosbeheer heeft zelf ongeveer een vijfde van dit bedrag beschikbaar. Om het resterende bedrag bijeen te brengen werd vorig jaar een crowdfunding- en sponsoractie via het Buitenfonds gestart. Inmiddels hebben waterschappen, gemeenten, stichtingen, fondsen en particuliere sponsors een bijdrage gedaan en is 90% van de financiering rond.

Het afgelopen jaar is er gewerkt aan het ontwerp, de vergunning en de aanbesteding van de uitkijktoren. De bouw staat in het najaar gepland, maar om te kunnen starten is er nog 10.000 euro nodig. Voor die laatste loodjes is Staatsbosbeheer op zoek naar ondernemers of anders sponsors die nog een bijdrage willen doen. Ook bezoekers van De Groote Peel kunnen via crowdfunding hun steentje bijdragen. „Elk bedrag, klein of groot, is daarbij welkom. Bij een bijdrage van 50 euro krijg je een avondwandeling in De Groote Peel aangeboden, inclusief drankje in de Peelboerderij”, besluit Vaes.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen