Roken verboden in Weerter bossen en natuurterreinen

Print
Roken verboden in Weerter bossen en natuurterreinen

Afbeelding: ING Image

Weert -

In bossen en natuurterreinen in de gemeente Weert mag tot 1 december niet gerookt worden. Het rookverbod is ingesteld op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Wie het rookverbod negeert of vuur stookt kan een boete krijgen van maximaal 4350 euro.

Daarnaast wordt inwoners verzocht extra voorzichtig te zijn tijdens wandelingen in de natuurgebieden in en rondom Weert. Vanwege de aanhoudende droogte zijn deze extreem kwetsbaar. Een vonkje, een stukje glas, een hete uitlaat van een auto of een achteloos weggegooide peuk kan een grote natuurbrand veroorzaken.

„Een natuurbrand kan zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. De afgelopen periode hebben we op diverse plekken gezien welke effecten natuurbranden hebben. Hulpdiensten zijn dagenlang aan de slag om branden te bestrijden en veel mensen zijn geëvacueerd. Het herstel van de aangerichte schade aan de beschermde planten en dieren in deze unieke natuurgebieden duurt jaren”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Weert beschikt over veel waardevolle bossen zoals de Laurabossen, de Tungelerwallen en de IJzeren Man, de Lozerheide, Weerter- en Budelerbergen en het Weerterbos. Deels zijn deze bossen in eigendom van de gemeente, maar ook Natuurmonumenten en Limburgs Landschap bezitten grote bospercelen. Gemeentelijke boa’s en toezichthouders van natuurorganisaties houden regelmatig controles.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen