Snotterende kinderen mogen toch naar opvang of kleuterklas

Print
Snotterende kinderen mogen toch naar opvang of kleuterklas

Verkouden kinderen mogen zonder koorts weer naar de opvang of kleuterklas. Afbeelding: ANP

Kinderen van 0 tot 4 jaar met snottebellen, maar zonder koorts mogen gewoon naar de kinderopvang. Ook verkouden kleuters mogen zonder koorts naar de basisschool. Alleen als ze contact hebben gehad met een coronapatiënt moeten ze thuisblijven.

Dat is dinsdagavond aangepast in de richtlijnen van het RIVM. Vorige week kwamen veel klachten van ouders over snotterende kinderen die niet naar de kinderopvang mochten. Jeugdartsen roerden zich en pleitten voor een aangepaste richtlijn, omdat kinderen nu eenmaal verkouden zijn.

Lees ook: Artsen: kind met snottebel kan gewoon naar de opvang

Dat pleidooi heeft het RIVM ter harte genomen. Na overleg met het Outbreak Management Team (omt) is besloten de regels voor snotterende kinderen te versoepelen, zo blijkt uit een bericht dat dinsdagavond naar belanghebbenden is gestuurd.

Lees ook: Kinderen met snottebel geweigerd bij opvang

Ook leraren blijken sinds de volledige heropening van basisscholen vorige week tegen half lege klassen aan te kijken. Ze missen soms een kwart tot bijna de helft van de leerlingen. Hoewel de leerkrachten aan de ene kant blij zijn dat de ouders de RIVM-richtlijnen naleven, balen ze ervan dat de kinderen weer lessen moeten missen, in de meeste gevallen vanwege een verkoudheid.

Geen koorts

Nu mogen 0- tot 6-jarigen met snottebellen naar de kinderopvang of kleuterklas zolang ze géén koorts hebben. Bovendien moeten ze thuisblijven als ze in contact zijn geweest met een persoon die is besmet met covid-19.

Sinds 1 juni zijn 3500 kinderen in die leeftijd op corona getest. 0.5 procent van de testen was positief. Dat percentage ligt hoger bij de kinderen die zijn getest, nadat ze met een coronapatiënt in aanraking kwamen, namelijk 14,3 procent.

Lees verder onder de foto.

Snotterende kinderen mogen toch naar opvang of kleuterklas
De coronatest is niet prettig en wordt voor kinderen afgeraden. Foto: ANP

Testen

Een coronatest werd in veel gevallen afgeraden, omdat het pijnlijk kan zijn. Daardoor zaten ouders echter klem tussen de gezondheidszorg en school of opvang. Het RIVM acht het niet noodzakelijk om alle kinderen te testen als er goed bron- en contactonderzoek wordt gedaan. Bovendien stelt het dat de ziekte niet ernstig verloopt bij kinderen en dat ze nauwelijks een rol spelen in de overdracht van het virus.

Kinderdagverblijven en basisscholen die drie of meer kinderen in een groep hebben met een verdenking van corona moeten dat bij de GGD melden. De kleintjes moeten wel getest worden als ze met een coronapatiënt in aanraking zijn gekomen of naar voren komen tijdens een uitbraakonderzoek. Ook mogen ouders er nog steeds om vragen als zij wél willen dat hun kind wordt getest.