Voor slechts een tientje naar Griekenland? D66 vindt dat niet kunnen

Print
Voor slechts een tientje naar Griekenland? D66 vindt dat niet kunnen

Afbeelding: EPA

Dat de vraag naar vliegtickets door de coronacrisis behoorlijk is afgenomen, moet er niet toe leiden dat deze tegen ‘dumpprijzen’ worden verkocht, vindt coalitiepartij D66. Daarom moet er een minimumprijs komen: vliegtickets mogen niet goedkoper zijn dan de luchthavengelden, belastingen en andere heffingen die bedrijven over tickets betalen.

,,Iedereen snapt dat het eigenlijk niet kan om voor een tientje naar Thessaloniki te vliegen”, zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. ,,Met een eerlijke minimumprijs voor vliegen, krijgt ook de trein een eerlijke kans.” De minimumprijs zou rond de 35 euro liggen. Paternotte wil dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) de opties op een rij zet om dit te regelen.

Om lege stoelen toch op te vullen nu mensen minder reizen, dreigen luchtvaartmaatschappijen tickets voor een tientje aan te bieden, verwacht Paternotte. Zo halen ze toch wat geld binnen. Reizigers betalen daarnaast misschien wel voor het inchecken van hun ruimbagage of voor een glas wijn en een zakje pinda’s in de lucht.

Landingsrechten

Bovendien vreest D66 dat luchtvaartmaatschappijen gaan stunten met ticketprijzen om start- en landingsrechten te behouden. Europese regels, die overigens tijdelijk zijn losgelaten, schrijven voor dat bedrijven 80 procent van een bepaald tijdslot op een luchthaven moeten ‘volvliegen’ om het recht hierop te behouden. Dat werkt mogelijk stuntprijzen in de hand.

De Oostenrijkse regering besloot al eerder dat een vliegticket niet minder mag kosten dan de belastingen en heffingen die erover worden betaald. De Oostenrijkse minimumprijs wordt geschat op zo’n 40 euro.