Geen enkele auto levert meer G-krachten dan deze Nederlandse supersportwagen

Print
Geen enkele auto levert meer G-krachten dan deze Nederlandse supersportwagen

Donkervoort D8 GTO-JD70. Afbeelding: Donkervoort

Het Nederlandse sportwagenmerk Donkervoort heeft een lichte en supersnelle sportwagen geproduceerd. Volgens het in Lelystad gevestigde bedrijf, is de D8 GTO-JD70 de eerste personenauto ter wereld die met 2G door de bocht kan.

Volgens Donkervoort is het intrappen van het gaspedaal van de nieuwe sportwagen tot je 200 km/u rijdt net zo opwindend als de ruimte ingeschoten worden met een Apollo-raket. De sprint tot 200 km/u duurt in de Donkervoort acht seconden. De raket legt in die tijd 20 meter per seconde af, maar de kanonskogel uit de polder verplaatst zich dan al met 56 meter per seconde, zo meldt Donkervoort in een persbericht.

Geen enkele auto levert meer G-krachten dan deze Nederlandse supersportwagen
Donkervoort D8 GTO-JD70. Foto: Donkervoort

Indrukwekkend

De officiële 0-200 km/u tijd is zelfs 7,7 seconden. De sprint van 0-100 km/u is met 2,7 seconden ook ronduit indrukwekkend, evenals de topsnelheid van 280 km/u Dat komt deels door het beperkte gewicht van de Donkervoort. Meer dan 95 procent van de carrosserie is gemaakt van koolstofvezel, waardoor de auto slechts 680 kilogram weegt.

Tel daarbij op dat de motor 415 pk sterk is en je weet dat je rijden met deze auto veel weg heeft van horizontaal bungeejumpen. Dankzij de speciale banden en hightech wielophanging krijgen je nekspieren krachten tot 2G te verduren. Volgens Donkervoort kan geen enkele andere personenauto dat.

Geen enkele auto levert meer G-krachten dan deze Nederlandse supersportwagen
Donkervoort D8 GTO-JD70. Foto: Donkervoort

Audimotor

De basis van de 2,5 liter vijfcilinder turbomotor is afkomstig van Audi en de versnellingsbak geeft automatisch tussengas bij het terugschakelen. De Donkervoort is voorzien van instelbare tractiecontrole, die voorkomt dat de achterwielen meteen doorslippen wanneer het regent. Aan comfort aan boord is ook gedacht.

Zo is zelfs een lichtgewicht airconditioning leverbaar, plus - voor het eerst bij Donkervoort - stuurbekrachtiging. Het model is ontwikkeld ter ere van de zeventigste verjaardag van oprichter Joop Donkervoort. Er zullen dan ook slechts zeventig exemplaren van de Donkervoort D8 GTO-JD70 gebouwd worden, vanaf 163.636 euro per stuk.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen