Hiermee kun je op vier wielen tussen de files door rijden

Print
Hiermee kun je op vier wielen tussen de files door rijden

Afbeelding: Qooder

Hij heeft vier wielen, dus je kunt er niet mee omvallen. Maar een dak zit er niet op. De nieuwe Qooder heeft weliswaar veel weg van een motorfiets, maar je mag er met een autorijbewijs op rijden. Hij biedt automobilisten de gelegenheid om voortaan tussen de files door te rijden.

De Qooder (spreek uit: Koeder) is ’s werelds eerste vierwielige motorscooter, met vier kantelbare wielen. Het Zwitserse bedrijf gebruikt hydraulische kanteltechniek voor een optimale wegligging in bochten. Je kunt met dit vervoermiddel in de bocht hangen als bij een tweewielige motorfiets. De Qooder heeft echter twee voor- én twee achterwielen en daarmee is hij even wendbaar als een motor en stabiel als een auto.

De aandrijving gaat naar beide achterwielen. Je mag de Qooder met een B-rijbewijs (voor personenauto’s) rijden, als dit vóór 2013 is gehaald. De motorscooter is 2,2 meter lang en 84 centimeter breed en weegt 280 kilogram. De cilinderinhoud bedraagt 399 cc en de motor is 32,5 pk sterk (23,8 kW). Het gemiddelde verbruik is in theorie 5,3 liter per 100 kilometer.

Dealernetwerk

De Nederlandse importeur van Qooder werkt samen met de onafhankelijke autobedrijven van Bosch Car Service om een dealernetwerk op te tuigen. Inmiddels zijn er 14 dealers in Nederland en de verkopen gaan voorspoedig, aldus de importeur. Maar door de crisis is de huidige kopersgroep wel een andere dan was bedacht ter voorbereiding op de introductie, zei importeur Freek Sanders van Well van Qooder Nederland eerder tegen vakblad Automotive.

,,Toen we eind vorig jaar begonnen met de voorbereiding lag de focus op mensen die door de file wilden laveren en parkeerproblemen wilden omzeilen. Nu zien we dat juist 40-plussers, die niet met vakantie gaan maar wel dagjes weg willen, de Qooder kopen.” De importeur verwacht dat dit beeld zal veranderen wanneer het aantal files weer toeneemt.

De prijslijst van de variant met vier wielen begint bij €11.999. Qooder heeft ook een variant met drie wielen (twee voorwielen, één achterwiel) die te koop is vanaf €7999. Van beide versies komen binnenkort ook elektrische varianten op de markt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen