De halte

‘En toch terwijl hier dat drama zich afspeelde, schetterde op eenigen afstand en door de straten de joelende kermisfanfare’

© Sef Derkx

COLUMN - Het is op deze grijze maandagmorgen in juni stil op de begraafplaats. Het is alsof we de enige bezoekers zijn. Vogels laten zich horen, maar niet zien. Ze verbergen zich in de majestueuze platanen, kastanjes en beuken. We zijn op zoek naar het grafmonument van Harry Caubo. In 1920 kwam hij om het leven bij een vliegtuigongeluk boven de Venlose binnenstad. Zesentwintig jaar jong en beoogd opvolger van de Elite Bioscope, die het gezin Caubo exploiteerde aan de Vleesstraat.

Sef Derkx

We gaan terug in de tijd. Het is juni 1920, Venlo maakt zich op voor de kermis. De Elite Bioscope heeft de film INRI Het Leven en Lijden van Jezus Christus geprogrammeerd. Om deze onder de aandacht te brengen, is een spectaculaire reclamestunt bedacht. Er zijn pamfletten gedrukt met de tekst Christus Komt! en eronder in minilettertjes In de Elite-Bioscope, Venlo. Het is bedoeling dat zoon Harry, ze vanuit een vliegtuig uitstrooit boven de kermis.

Op dinsdag 22 juni 1920 is het zover, het toestel stijgt op vanaf de Groote Heide. Alle ogen van de kermisbezoekers zijn ten hemel gericht, wanneer het vliegtuig vrolijk ronkend boven de stad cirkelt en de eerste folders naar beneden dwarrelen. Plotseling hapert de motor en valt vervolgens helemaal stil. Tot ontzetting van iedereen verliest het vliegtuig snel hoogte en schiet dan in een angstaanjagende glijvlucht naar beneden. Het stort neer op de bergplaats achter slagerij Cool aan de Lomstraat. De brand die ontstaat, wordt door de brandweer snel geblust.

Harry Caubo, piloot Evert Need en mevrouw Overbeek, de echtgenote van de explicateur van de bioscoop, komen bij de crash om het leven. De schok in de stad is enorm en ‘Het vreeselijk vliegongeluk te Venlo’ wordt landelijk nieuws. De Nieuwe Venlosche Courant sluit het artikel als volgt af: „En toch terwijl hier dat drama zich afspeelde, schetterde op eenigen afstand en door de straten de joelende kermisfanfare: de dood midden in het luidruchtigste leven. Het ongeluk had echter nog vreselijker kunnen zijn, als de machine eenige honderden meters verder gevallen was, midden op het volle kermisterrrein.” De grondlegger van de bioscoop, vader Joseph Caubo, is na het vreselijk ongeluk een gebroken man. Hij stopt als exploitant.

Terug onder het bladerdak op de begraafplaats. Het grafmonument van Harry Caubo vermeldt: ‘bij een vliegtuigongeluk jammerlijk om het leven gekomen’. Boven de tekst is een foto in email en daarboven een afgebroken zuil, als symbool van een geknakt leven. Zijn luchtdoop werd zijn dood.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal