RIYAD

Oliegigant Saudi Aramco voltooit overname Sabic voor 69 miljard

Print
Oliegigant Saudi Aramco voltooit overname Sabic voor 69 miljard

Afbeelding: EPA

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco heeft de overname van een belang van 70 procent in het eveneens Saudische petrochemische bedrijf Sabic voor een bedrag van 69 miljard dollar afgerond.

Saudi Aramco maakte bijna twee jaar geleden bekend het belang in Sabic over te nemen van het Saudische staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF). Het oliebedrijf betaalt het fonds in verschillende termijnen tussen augustus dit jaar en april 2028, zo maakte het woensdag bekend op de beurs in Riyad. De Europese Commissie ging begin dit jaar akkoord met de deal.

Met de meerderheidsdeelneming in Sabic verbreedt Saudi Aramco zijn activiteiten van de winning van olie en gas naar petrochemische producten zoals plastics, chemicaliën en kunstmest. Volgens Saudi Aramco, dat in december naar de beurs ging, ontstaan door de deal „nieuwe mogelijkheden in de snel groeiende petrochemische sector”. De deal stelt PIF in staat om een aantal binnen- en buitenlandse betalingsverplichtingen te voldoen.

Sabic is wereldwijd actief in meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, en telt ruim 35.000 werknemers. Het Europese hoofdkantoor van Sabic staat in Sittard, met een grote productielocatie op chemiecomplex Chemelot.