Van nul tot nu

Een Limburgse priester in het Franse verzet

Print
Een Limburgse priester in het Franse verzet

Pastoor Vorage. Afbeelding: Archief Martin van der Weerden

Heerlen / Hoensbroek -

Pastoor Hubert Vorage verrichtte belangrijk verzetswerk in zijn tweede vaderland. Na de oorlog werd hij onderscheiden als officier in het Legioen van Eer.

Op 10 januari 1944 was het pastoor Vorage gelukt om door te dringen tot Major Sir Desmond Morton, de particuliere secretaris van Winston Churchill. Na een tocht vol adembenemende avonturen dwars door Frankrijk was hij door een Engels vliegtuig in Noord Frankrijk opgehaald. Morton had een kwartier uitgetrokken voor het gesprek, maar Vorage rekte het op tot vijf kwartier. Met de gehele kracht van zijn persoonlijkheid én met stemverheffing bepleitte hij zijn zaak. Met succes. De maquisards, verzetsmensen in de Auvergne, kregen via droppings vanuit de lucht de broodnodige wapens.

Borstbeeld

Na de oorlog vertelt Hubert Vorage bij een interview in de Katholieke Illustratie vol trots dat zijn mannen met deze wapens de gehele staf van de Gestapo te Vichy hebben geëlimineerd. Als persoonlijke ‘oorlogsbuit’ heeft hij in de achtertuin van de pastorie tussen de boerenkool een borstbeeld van Hermann Göring staan dat voorheen bij de ingang van een Duits vliegveld stond.

Don Camillo

Al vlak na de Eerste Wereldoorlog was Vorage in Frankrijk beland. In 1927 kreeg hij door de bisschop van Versailles een hopeloze parochie toegewezen. Er woonden meer communisten dan katholieken. Zijn voorgangers hadden het er nooit lang uitgehouden. De kerk was zwaar verwaarloosd. De nieuwkomer werd met wantrouwen bejegend. De overeenkomsten met Don Camillo en de communistische burgemeester Peppone dringen zich op. Abbé Vorage zou dertig jaar blijven en ontwikkelde zich tot een vaderlijke vriend voor veel inwoners. Het vervallen kerkje, vrijwel zonder meubilair en met een lemen vloer, werd prachtig gerestaureerd. Toen Frankrijk in 1940 door de Duitsers bezet werd, nam hij als vertrouwenspersoon van de bewoners al snel een sleutelpositie in binnen het verzet.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen