Van nul tot nu

De postduiven van Willem Dohmen in de absis

Print
De postduiven van Willem Dohmen in de absis

De portretten in de absis. Voor de afgebeelde duiven stonden de postduiven van Willem Dohmen model. Afbeelding: Ben Wouters

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

De St.-Hubertuskerk in Genhout is een ontwerp van Alphons Boosten uit Maastricht. Op 31 augustus 1936 startte aannemer Willem Dohmen uit Neerbeek met de bouw. De bouw nam ruim een jaar in beslag en op 19 december 1937 werd de kerk ingezegend.

Dankzij de inspanningen van bouwpastoor Frans Welters werkten diverse Limburgse kunstenaars mee aan de verfraaiing van het interieur van de kerk. De glas-in-loodramen werden gemaakt door Joep Nicolaas, Henri Jonas, Max Weiss, Jacq Verheyen, Charles Eyck, Gisele Waterschoot Van der Gracht, Yvonne Tripels en de Beekenaar Jef Scheffers. De staties en beeldhouwwerken werden door Charles Vos gemaakt.

Mammoetopdracht

Een absoluut meesterwerk leverde Charles Eyck. Hij maakte de gewelfschilderingen en de schilderingen in het absiskoor. De gewelfschildering (±400 m²) was een mammoetopdracht, maar Charles Eyck realiseerde deze opdracht binnen 25 dagen.

Portretten

De kerk in Genhout is zeker een bezoek waard en de goede kijker kan dan leuke details ontdekken. Diverse apostelen in de gewelfschildering zijn echte portretten. Mathias Vincent van Gogh, Petrus de Amerikaanse president Abraham Lincoln, Jacobus de Oudere de Indische schilder en wijsgeer Rabindranath Tagore, Simon Dorus Rijkers (een bekende redder van schipbreukelingen), Bartholomeus een Zweedse visser (vriend van Charles), Jacobus de Jongere, de Hongaarse schilder Vincent Korda en tenslotte Andreas een zelfportret van Charles Eyck. Een van de engelen in de absis toont een portret van een nichtje van bouwpastoor Welters.

Postduiven

De aannemer Willem Dohmen werd door Charles Eyck niet vereerd met een portret, maar de succesvolle postduiven van de familie Dohmen stonden model voor de afgebeelde duiven in de absis.

De St.-Hubertuskerk is een rijksmonument. Om alle kunstschatten in de kerk en het Monfortaans Erfgoed optimaal te behouden is een stichting opgericht, Sint Hubertus Kunstcentrum Genhout. Regelmatig vinden er concerten, rondleidingen, lezingen en exposities plaats in de kerk.

Meer informatie staat op www.sinthubertuskunstcentrum.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen