Hoofdverdachte terreurproces doorbreekt stilzwijgen

Print
Hoofdverdachte terreurproces doorbreekt stilzwijgen

Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van vier van de zes verdachten in een busje in Weert. Afbeelding: ANP

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Hardi N. (36), de hoofdverdachte in de Arnhemse terreurzaak waarin zes mannen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag in Nederland, heeft zijn stilzwijgen tijdens het omvangrijke strafproces deels doorbroken.

Tot nu toe beriep hij zich op zijn zwijgrecht, maar woensdag op de derde zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam riep hij de rechters op te onderzoeken in hoeverre hij is beïnvloed door de AIVD.

Lees ook: Video: Rechtbank toont undercoverbeelden van terreurverdachten in vakantiehuisje Weert

N. vertelde de rechtbank dat hij sinds 2016 tientallen onlinegesprekken voerde met een vertrouweling, die in zijn huidige optiek een AIVD-agent moet zijn geweest die hem heeft uitgelokt. „Op een gegeven moment waren dit geen gezonde gesprekken meer”, vertelde N. „Heel veel gesprekken gingen over het legitimeren van een aanslag in het westen. Ik had wel vraagtekens, maar hij zei dat het gelegitimeerd was. Zo is het zaadje geplant.”

Eerdere verklaringen

De rechter las ook voor uit eerdere verklaringen van N.: „Ze hebben mij een jaar lang gehersenspoeld en besmet met hun ideologie, ik was bang dat ze me iets aan zouden doen als ik zou stoppen.” N. wil daarom dat de rechtbank de rol van de AIVD onderzoekt. „Ik ben niet de stichter of drager van deze afschuwelijke ideologie”, zei hij.

Lees ook: ‘Gay Pride was doel van aanslag met bomvesten en kalasjnikovs’

N. vroeg zijn vertrouweling om een wapen, vertelde hij de rechtbank, omdat zijn vertrouweling daarop aandrong. „Hij zei dat moslims iets nodig hebben om zichzelf te verdedigen. Keer op keer drong hij erop aan. Dat is de reden dat ik hem vroeg. Hij gaf ook aan dat hij in staat is om alles te leveren. Ik ging erop in, om te laten zien: ‘ik volg je advies’.”

Op vragen van advocaten van vier medeverdachten, die hem wilden horen als getuige, antwoordde N. niets. „Als u nu niet gaat verklaren, wanneer dan wel?”, vroeg een van de advocaten zich af. „Ik wil wel meegeven dat ik het echt betreur dat u deze proceshouding inneemt. Ik hoor ook andere verdachten zeggen dat ze hopen dat u gaat verklaren. De ruis moet uit de zaak.”

In de zaak staan zes verdachten in leeftijd variërend van 22 tot en met 36 jaar terecht. Ze werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert, waarmee Nederland volgens justitie aan een grote aanslag was ontsnapt. In het vakantiehuisje oefenden vier verdachten met bomvesten en kalasjnikovs die door de politie onklaar waren gemaakt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee