’Er bleek nog een vierde couplet te zijn’

Print
’Er bleek nog een vierde couplet te zijn’

Optreden van zangeres Heidi Pittie bij zorgcentrum De Hollehof in Heerlen. Afbeelding: Joyce Hamers

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten -

Circa 25 artiesten brengen in Limburg al tien jaar zorgafhankelijke mensen een glimlach van herkenning op het gezicht. Ze verzorgen jaarlijks ruim 7500 kleinschalige en laagdrempelige optredens voor meer dan 100.000 bewoners van zorgcentra in Limburg.

Initiatiefnemer van de concerten is troubadour Math Craenmehr, de helft van het cabareteske duo Um & Um uit Horst. Craenmehr is oprichter van Stichting Erato Muzikaal Contact, de organisatie achter de optredens. „Vrijdag de 13e was onze agenda door de coronacrisis ineens leeg. Dan denk je ‘shit man, wat nu?’ In dezelfde week hadden we al onze eerste buitenconcerten.”

Renate Dirix uit Berg aan de Maas is artistiek leider voor Erato in heel Limburg. Ze speelde 13 jaar bij het Johann Straus orkest van André Rieu. Ook was ze het creatieve brein achter de inmiddels opgeheven muziekgroep Reïncarnatus. „Een groot deel van onze artiesten is professioneel met muziek bezig, ze hebben een conservatoriumachtergrond of een opleiding tot muziektherapeut gevolgd.”

De artiesten krijgen een bescheiden gage. „Onze basis is de gage die we krijgen van zorgcentra die ons inhuren. Voor de buitenconcerten ontvangen we donaties en sponsorgelden van bijvoorbeeld Rotaryclubs.”

Onbetaalbaar

Het repertoire is veelzijdig. Naast bekende melodieën en meezingers, spelen de artiesten ook nummers van wereldartiesten als The Stones, The Beatles, Nirvana en Lady Gaga.

Craenmehr put uit de onbetaalbare voldoening die de optredens hem geven. “Wat ik nooit zal vergeten is een optreden in Weert bij een woongroep. Ik stond al een uur te zingen toen ik vernam dat er achter een deur een zwaar autistische jongen zat, die niet bij het concert kon zijn. Ik vroeg of ze de deur op een kier konden zetten. Vervolgens speelde ik een nummer van Rowwen Heze, met mijn rug naar de jongen toe. Halverwege heb ik me omgedraaid en zocht ik oogcontact met de jongen. Toen ik klaar was ben ik nog even naar hem toe gegaan, en heb ik nog wat liedjes voor hem mogen zingen. Met een high five hebben we afscheid van elkaar genomen. De leiding was stomverbaasd.”

Dirix herinnert zich een moment bij een dementerende vrouw. “Ik zong een lied en zij begon uit volle borst mee te zingen. Na drie coupletten dacht ik dat ik klaar was, maar er bleek nog een vierde couplet aan vast te zitten. ‘Zo kind, det wis dich neet, he?’ Iedereen barstte in lachen uit. Heel komisch en bijzonder tegelijkertijd.”

De reeks buitenconcerten van Stichting Erato loopt nog tot november. Kijk voor data en locaties op Facebook en de website www.stichtingerato.nl.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen