Wielrenner Terpstra drie maanden aan de kant

Print
Wielrenner Terpstra drie maanden aan de kant

Afbeelding: ANP

Wielrenner Niki Terpstra kan dit seizoen mogelijk toch nog in actie komen.

De 36-jarige Noord-Hollander heeft volgens de dokter van zijn Franse ploeg Total Direct Énergie tien tot twaalf weken nodig om te herstellen van z’n zware crash dinsdag tijdens de training bij een rondje om het Markermeer. Terpstra moest uitwijken voor een overstekende groep ganzen en knalde op een rotsblok.

Lees ook: Terpstra ernstig gewond in het ziekenhuis na val tijdens training

Terpstra liep daarbij onder meer een hersenschudding, een gebroken sleutelbeen, gebroken ribben, een klaplong en een kneuzing in zijn onderrug op. Hij werd opgenomen op de intensive care van het VUmc in Amsterdam, maar verhuisde woensdag naar een normale afdeling. „Voorlopig moet hij nog wel in het ziekenhuis blijven om vooral te rusten, te genezen en te herstellen”, aldus de vrouw van Terpstra. „Hij is sterk, dus ik heb er alle vertrouwen in dat hem dit weer voor de volle 100 procent gaat lukken.” Volgens zijn team kan Terpstra over twee of drie dagen weer naar huis.

Klassiekers

„Bij zulke kwetsturen betekent het dat je tien tot twaalf weken aan de kant staat”, aldus dokter Hubert Long. De klassiekers waarin Terpstra dit seizoen wil vlammen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, staan op respectievelijk 18 en 25 oktober op het programma.

Terpstra kwam vorig jaar ten val in de Ronde van Vlaanderen, de voorjaarskoers die hij een jaar eerder had gewonnen. In het ziekenhuis werd een zware hersenschudding geconstateerd. Daardoor miste hij Parijs-Roubaix, de kasseienklassieker die Terpstra in 2014 op z’n naam schreef. In de Tour de France liep de Noord-Hollander nadien een schouderblessure op, ook na een crash, waarna hij opnieuw moest afhaken.

Terpstra reed in maart, vlak voordat de coronacrisis ook de sport in Europa tot stilstand bracht, de Franse etappekoers Parijs-Nice.