Hamilton haalt uit naar topadviseur Red Bull F1-rental

Print
Hamilton haalt uit naar topadviseur Red Bull F1-rental

Afbeelding: AFP

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft in een open brief op zijn eigen social media hard uitgehaald naar Helmut Marko, een van de belangrijke mensen achter Max Verstappens renstal van Red Bull.

Deze zou hebben gezegd dat coureurs zich beter op de wedstrijden kunnen concentreren, dan zich druk te maken over de anti-racisme beweging Black Lives Matters. Hamilton schaarde zich meerdere malen in duidelijke bewoording achter de protesten.

„Beste Helmut”, zo begint Hamilton. „Het spijt mij bijzonder dat jij vindt dat mensen die zich inzetten voor gelijke rechten van zwarte, of gekleurde mensen, zich te veel laten afleiden. Eerlijk gezegd voel ik me door jou ten zeerste beledigd. Weet je dat er mensen met zwarte maskers naar races kwamen om mijn familie te beledigen? Dat ik als kind, tiener en zelfs nu oneerlijk word behandeld vanwege mijn huidskleur? Jij vindt dat ik mij daar niet mag door laten afleiden?”

Lees ook: Lewis Hamilton over racisme: als hij spreekt dan luister je

Tot slotte vraagt de wereldkampioen aan Marko wakker te worden. „De sport moet veranderen.” Hamilton was een van de sportberoemdheden die zich meteen uitte na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij bekritiseerde zijn collega’s in de Formule 1, die zich stil hielden bij de protesten tegen racisme en beschreef de autosport als een door blanken gedomineerde sport.

Hamilton heeft ook opgeroepen tot het afbreken van alle standbeelden van slavenhandelaren.