Champions League wordt minitoernooi in augustus

Print
Champions League wordt minitoernooi in augustus

Afbeelding: EPA

De beslissingen in de Champions League vallen dit seizoen van 12 tot 23 augustus tijdens een minitoernooi in Lissabon. Dat heeft de UEFA woensdag besloten, na een onlinevergadering van het uitvoerend comité van de Europese voetbalbond.

Mocht de situatie in de hoofdstad van Portugal onverhoopt onveilig zijn, dan worden de kwartfinales, halve finales en eindstrijd verplaatst naar Porto en Guimarães. De finale van de Champions League zou eigenlijk plaatsvinden in Istanbul, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld. Die plaats krijgt nu volgend jaar de finale van het belangrijkste toernooi voor Europese clubteams.

De UEFA heeft nu gekozen voor een eindronde in augustus, met slechts één onderlinge confrontatie in de kwartfinale en halve finale. Het bestuur neemt in juli een besluit of er al dan niet publiek bij de resterende duels in de Champions League, en ook in Europa League, aanwezig kan zijn. „Als ik die vraag nu moet beantwoorden, zou ik nee zeggen”, liet UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin weten. „Maar de dingen veranderen snel in deze tijd. Vorige maand wist ik nog niet eens of we beide toernooien zouden kunnen uitspelen.”

Lees ook: Zo kan de voetbalkalender er voor rest van 2020 uitzien

Vier clubs plaatsten zich in Champions League al voor de laatste acht: Atalanta, RB Leipzig, Paris Saint-Germain en Atlético Madrid. In de achtste finales moeten nog de returnwedstrijden Manchester City - Real Madrid, Juventus - Olympique Lyon, Bayern München - Chelsea en FC Barcelona - Napoli worden gespeeld. De returns van de achtste finales worden gespeeld in Lissabon of in de plaats waar ze oorspronkelijk zouden worden afgewerkt.

Ook de Europa League eindigt met een minitoernooi met kwartfinales, halve finale en een finale zonder fans, en wel van 10 tot en met 21 augustus in de Duitse steden Düsseldorf, Gelsenkirchen, Keulen en Duisburg. Gdansk zou eigenlijk de finale van de Europa League organiseren. Die Poolse stad mag dat nu aan het einde van het nieuwe seizoen doen. De finale van de huidige editie van de Europa League is op 21 augustus in Keulen.

De UEFA wil in de eerste weken van juli bekendmaken waar alle resterende achtste finales worden afgewerkt. De kwartfinales, halve finales en finale van de Champions League voor vrouwen wordt van 21 augustus tot en met 30 augustus in San Sebastian en Bilbao gehouden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu