Fruitteler Kelpen-Oler moet vijftig bomen laten staan, ‘zijn esthetisch waardevol’

Print
Fruitteler Kelpen-Oler moet vijftig bomen laten staan, ‘zijn esthetisch waardevol’

De kruising van de Kuiperweg en Hunselerdijk in het buitengebied van Kelpen-Oler Afbeelding: Google Maps

Kelpen-Oler -

Fruitteler Bormans uit Kelpen-Oler krijgt geen toestemming om 49 eikenbomen langs de Hunselerdijk en Kuiperweg te kappen. Het bedrijf had hierover onenigheid met de gemeente Leudal.

De bomen - 33 Amerikaanse eiken en 16 zomereiken - staan pal naast de velden waar de teler zijn frambozen en aardbeien kweekt. Ze zorgen voor schaduw, waardoor het fruit minder goed groeit. Bormans betoogt hierdoor zesduizend euro per jaar minder inkomsten binnen te halen.

Ook hebben vallende bladeren een negatieve invloed op het gras tussen de stellingen met fruit, is er gevaar voor vallende takken door dood hout en zijn de eiken gevoelig voor de eikenprocessierups, draagt de fruitteler aan.

Waardevol

In 2017 vroeg hij daarom toestemming om de bomen, waarvan de meesten overigens op zijn eigen grond staan, te kappen. Ter compensatie zou hij dan veertig beuken aanplanten. Leudal gaf geen goedkeuring voor het plan, omdat de eiken volgens het college van burgemeester en wethouders ‘beeldbepalend zijn in het karakteristieke landschap, met name vanwege het zeer open karakter’. Ze zijn esthetisch waardevol, bepleitte het gemeentebestuur, en kunnen nog zeker vijftien jaar hun waarde behouden.

Belang

De Raad van State onderschrijft de uitleg van de gemeente. Het belang van de fruitteler weegt in deze niet zwaarder dan de waarde die het behouden van de eikenbomen heeft. Bovendien had het bedrijf de nadelige effecten kunnen zien aankomen; de eiken stonden er immers al toen de teler in 2015 besloot de velden ter grootte van ruim zes hectare aan te leggen op deze locatie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen