‘Unieke’ vuursteenmijn moet beter tot haar recht komen

Print
‘Unieke’ vuursteenmijn moet beter tot haar recht komen

Archeoloog Huub Pisters bij de vuursteenmijn aan de Plenkertstraat. Afbeelding: Annemiek Mommers

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De gemeente Valkenburg trekt de komende twee jaar 50.000 euro uit om de vuursteenmijn aan de Plenkertstraat beter tot haar recht te laten komen.

De prehistorische vindplaats van vuursteen - een van de oudste tekenen van menselijke activiteiten in het Geuldal - is volgens wethouder Claudia Bisschops ‘een uniek stukje erfgoed’. „Maar zoals ze er nu bijligt, loop je er ongemerkt aan voorbij”, constateert zij. „Dat is jammer: die plek zou er veel aantrekkelijker moeten uitzien.”

Twee adviesbureaus hebben bekeken hoe de vuursteenmijn meer uitstraling zou kunnen krijgen, al dan niet in combinatie met de Romeinse Katakomben en het informatiepaneel over de Via Belgica ernaast. ‘Dit stuk van de Plenkertstraat zou zo gepositioneerd kunnen worden als een kleine erfgoed-hotspot’, aldus het college in zijn voorstel aan de gemeenteraad.

Lees ook: Documentaire over Limburgse vuursteenmijn via YouTube de wereld rond

Er is verder een bedrag van 25.000 nodig om de mergelwand waarin de vuursteenmijn zich bevindt op te schonen. De huidige begroeiing van bomen en struiken veroorzaakt scheuren in de broze kalksteen, waardoor op den duur brokken naar beneden kunnen vallen. Die ‘penibele situatie’ wil het college hoe dan ook voorkomen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen