Internationale studenten op de fiets van snelweg geplukt: wilden naar Ikea voor een hotdog

Print
Internationale studenten op de fiets van snelweg geplukt: wilden naar Ikea voor een hotdog

De twee internationale studenten moesten hotdogloos huiswaarts keren. Afbeelding: Landelijke Eenheid Politie

Ze zijn voor veel mensen niet te versmaden en ook nog eens zéér schappelijk geprijsd. De broodjes hotdog van Ikea. Maar om nou op de fiets zeven rijstroken van de A9 én de A2 over te steken om er eentje te gaan halen, dat vonden ze bij de Landelijke Eenheid van de politie minder smaakvol.

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid keek gisteravond naar eigen zeggen vreemd op toen ze in de middenberm twee fietsers tegenkwamen bij knooppunt Holendrecht, bij Amsterdam. Volgens de agenten waren de twee internationale studenten uit Amsterdam onderweg naar ‘een Zweedse meubelgigant voor een broodje hotdog’.

,,Ze stonden vast in de middenberm van de A2’’, licht een woordvoerder van de Landelijke Eenheid woensdag toe. Om daar te komen waren ze vanaf het fietspad dwars de A9 (de verbindingsweg richting de A2) overgestoken en vervolgens de A2 zelf.

Even voor de duidelijkheid: dit zijn op de A9 eerst twee rijstroken plus een vluchtstrook in een blinde bocht, en vervolgens een hoofdrijbaan (de A2) met vijf rijstroken, een vluchtstrook en een redresseerstrook. Hiervoor moesten ze ook met fiets en al een paar vangrails over. Uiteindelijk hebben ze hun tocht in de middenberm gestaakt.

Rijkswaterstaat

De studenten, een man en een vrouw uit Roemenië en Slowakije, waren gespot door een weggebruiker die zijn auto op de vluchtstrook had gezet om 112 te bellen. Net op dat moment reed er ook een auto van de Dienst Infrastructuur voorbij. Deze is naast de studenten gestopt. Uiteindelijk zijn de twee in samenwerking met Rijkswaterstaat en de Eenheid Rotterdam zo snel mogelijk met fiets en al van de snelweg begeleid. Hiervoor werd een deel van de snelweg korte tijd met kruisen afgesloten.

Ze hebben geen proces verbaal gekregen omdat de eenheid graag zo snel mogelijk een veilige situatie wilde creëren voor zowel de studenten als voor de overige weggebruikers. Wel zijn ze zeer streng toegesproken. De schrik zat er goed in en de twee hadden goed door dat ze zichzelf ‘in een penibele situatie hadden begeven.’

Van de hotdog is het hoogstwaarschijnlijk niet meer gekomen. De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid heeft de studenten tot slot geadviseerd bij honger volgende keer wat te bestellen.