John Hendriks overleden, een ‘grasman’ in hart en nieren

Print
John Hendriks overleden, een ‘grasman’ in hart en nieren

John Hendriks. Afbeelding: Hendriks Graszoden

Heythuysen -

John Hendriks van Hendriks Graszoden uit Heythuysen is dinsdag na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd overleden.

Hij oogstte bewondering omdat hij de zorgen rond de grasmat in de Amsterdam Arena – nu Johan Cruijff Arena – in de basis oploste. Hij bracht heel Duitsland in verlegenheid door de Duitse telers van graszoden te verslaan bij het WK van 2006 door negen van de twaalf stadions met Nederlandse graszoden te beleggen. Hij was de stuwende kracht achter de bouw van het voetbalstadion en trainingscomplex in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan.

Broers

John Hendriks was in 1975 de grondlegger van Hendriks Graszoden, het bedrijf waar hij samen met zijn drie broers, leiding aangaf. Eerder overleden de broers: Wil (2012) en Thijs Hendriks (2017). Zijn jongste broer Erik zal het bedrijf voortzetten.

Hendriks Graszoden begon ooit met de verkoop van kleine rollen aan particulieren, hoveniers en tuindersbedrijven maar kreeg pas echt bekendheid door zijn grote rollen van 2,40 meter, waarmee Hendriks in 48 uur - nu 24 uur tijd - de grasmat van een volledig voetbalstadion kon vernieuwen. In 1995 bezorgde de grasmat in de Amsterdam Arena gebruiker Ajax veel hoofdbrekens. Het probleem van de beperkte houdbaarheid van de grasmat, loste John Hendriks op.

Stadions

De internationale doorbraak kwam in 2006 toen Hendriks rond het WK voetbal in Duitsland in negen van de twaalf stadions zijn gras mocht leggen. Plots klopte heel de wereld in Heythuysen aan voor graszoden. Ook clubs in de Champions League en Europa League maken gebruik van de kennis en de graszoden van Hendriks.

Het bedrijf noemt zijn directeur een icoon op grasgebied, een ‘grasman’ in hart en nieren. Hij heeft ervoor gezorgd dat het imago van natuurgras een dermate grote ‘boost’ kreeg dat straks weer bijna alle stadions van de Nederlandse eredivisieclubs van natuurgras zijn voorzien.

Vorig jaar won Hendriks Graszoden nog de Ondernemersprijs Leudal 2019.

Ambitieus

Tot de laatste weken van zijn leven bleef Hendriks ambitieus bouwen aan zijn levenswerk. „Klaar was hij nog lang niet. Zijn geest zat nog vol plannen en ideeën met het ‘groene levende gras’ als centrale thema”, laat het bedrijf weten.

John Hendriks laat een vrouw en dochter achter.