Protestketen

Maastricht is een demonstratiestad: in drie weken vier demonstraties

Black Lives Matter-demonstratie op de Griend in Maastricht. © Harry Heuts

In nauwelijks drie weken vier demonstraties. Studentenstad Maastricht ontpopt zich tot actiehaard. Zondag wordt een lange protestketen gevormd.

Joos Philippens

Voor sommigen is het wennen, al die demonstraties, maar in Maastricht wordt zondag om 15.00 uur een levende keten gevormd vanaf de Hoge Brug. Gericht tegen het neoliberalisme, oftewel: ‘een systeem dat ontworpen is om een minderheid te bevoordelen en onze planeet te vernietigen’. En dat kort na 31 mei en 7 juni (Black Lives Matter) en 10 juni (Belgisch kernafval).

GroenLinks-raadslid Menno Janssen werkt bij de FNV aan het project Voor 14, dat ijvert voor een minimumloon van 14 euro. „In Maastricht is een beweging van mensen van alle leeftijden die zich uitspreekt tegen onrecht. Wij doen mee aan de keten, omdat die in het teken van bestrijding van ongelijkheid staat.”

Deelnemende groeperingen zijn Socialisme.nu, Voor 14, Black Lives Matter, Fossil Free Maastricht, Internationale Socialisten, Amnesty International Maastricht Students, Love Foundation, Precious Plastic, Extinction Rebellion, Klimaat Actie Netwerk en Maastricht for Climate.

„Dat lijken losse groepen, maar met één grondgedachte: de rijkdom eerlijker verdelen”, zegt Janssen. „Gekleurde mensen krijgen slechter betaalde banen, vrouwen ook. Het systeem zet mensen tegen elkaar op. Systeemverandering klinkt radicaal, maar zo maken we het thema bespreekbaar.”