Zo voorkom je ongevallen door aquaplaning tijdens onweersbuien

Print
Zo voorkom je ongevallen door aquaplaning tijdens onweersbuien

Aquaplaning ontstaat vooral tijdens stevige (onweers)buien. Afbeelding: ANP

De onweersbuien die over Nederland trekken, gaan vaak gepaard met hevige regenval. Het profiel van je banden kan dan niet altijd tijdig het water afvoeren. Daardoor beginnen je banden als het ware te drijven op een laagje water, wat men aquaplaning noemt. Met deze tips voorkom je dat je in een slip raakt.

1. Trek geleidelijk op

Het is van groot belang geleidelijk op te trekken om zo het risico op doorslippen te voorkomen. Als je banden toch doorslippen, is het beter om naar de tweede versnelling door te schakelen om zo de druk op de banden te verminderen.

2. Wees het eerste halfuur extra voorzichtig

Denk er bij regenweer ook aan om gedurende het eerste halfuur extra voorzichtig te rijden. De eerste regen is namelijk altijd het gevaarlijkst, omdat die samen met de modder en olie op de weg een spekgladde laag vormt.

3. Matig je snelheid

Snelheid speelt natuurlijk ook een grote rol bij aquaplaning. Hoe sneller je rijdt, hoe meer water de banden moeten afvoeren. Rij dus trager dan normaal en begin vroeger af te remmen. Bij een nat wegdek is je remafstand maar liefst twee tot drie keer zo lang. Houd daarom extra afstand ten opzichte van je voorganger wanneer het regent.

4. Rem op de motor

Bij hevige regen is het beter af te remmen op de motor dan abrupt het rempedaal in te trappen. Bij het nemen van een bocht bij regen is het veiliger om vroeger dan normaal af te remmen. Het wordt dan aangeraden om af te remmen op de motor.

5. Kijk in de gewenste rijrichting

Wat kun je nog doen als je banden toch aan aquaplaning ten prooi vallen? Ga niet plotseling remmen. Laat liever het gas los zonder daarbij de koppeling in te trappen en probeer op de motor af te remmen. Blijf hierbij sturen in de juiste richting door te kijken in de richting waar je naartoe wilt. Kijk dus nooit naar een hindernis, tegenligger, of de zijkant van de weg.

6. Zorg ervoor dat je banden de juiste spanning hebben.

Banden die niet goed genoeg opgepompt zijn, beginnen eerder te ‘drijven’ op het water. Ook winterbanden zijn minder geschikt tijdens buien bij deze zomerse temperaturen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen