NOC*NSF staat achter IOC: niet protesteren bij olympische race

Print
NOC*NSF staat achter IOC: niet protesteren bij olympische race

Afbeelding: AFP

Het Internationaal Olympisch Comité kreeg de wind van voren toen het vorige week aangaf statements en protestacties tegen racisme niet te willen zien rond olympische wedstrijden in Tokio volgend jaar. Maar sportkoepel NOC*NSF kan zich wel vinden in de uitgangspunten van het olympisch manifest.

Een bekrompen gedachte van een organisatie die ver van de maatschappij staat. Dat zei onder anderen atletenmanager Jos Hermens tegenover deze website over de IOC-regel dat voor politiek (en commercie) geen ruimte is op de Olympische Spelen. Racisme is bovendien geen politiek, betoogde marathonloper Abdi Nageeye. „Dit gaat over mensenrechten.” Internationaal was ook veel kritiek voor het IOC, juist in een tijd waarin veel sporters van naam zich laten horen in het racismedebat.

Alle olympische deelnemers tekenen voorafgaand aan de Spelen een manifest waarin de beperkingen zijn opgenomen. Wie de regels schendt, kan het olympisch dorp uit worden gezet. Het Nederlandse Olympisch Comité begrijpt wel waarom het IOC, dat overigens heeft aangekondigd nog eens naar de regels van het manifest te zullen kijken, het zo heeft bedacht.

Dat legde voorzitter Anneke van Zanen woensdagmiddag uit tijdens een informele persbijeenkomst. „Óp het veld moeten atleten doen waarvoor ze zijn gekomen. Juist ook omdat dat speelveld, met deelnemers uit letterlijk alle landen van de wereld, het toonbeeld van gelijkheid is.” Statements, bijvoorbeeld tegen racisme, zijn eventueel voor de persconferenties voorafgaand of na de olympische wedstrijden. „We maken sporters absoluut niet monddood.”

Van Zanen benadrukte dat juist de atletencommissie van het IOC aandrong op een duidelijk handboek rond politieke acties tijdens olympische wedstrijden. „Zodat atleten ook worden beschermd tegen vragen en oproepen vooraf over het maken van statements.”

Als voorbeeld werd nog aangehaald hoe snowboardster Cheryl Maas in 2014 op de Winterspelen van Sotsji een handschoen droeg in regenboogkleuren, en die ook duidelijk toonde voor de camera. Toen ze na afloop door het IOC werd bevraagd, vertelde Maas dat er geen politiek statement achter gezocht moest worden, het was gewoon haar favoriete handschoen. Die uitleg werd geaccepteerd. Later bekende Maas overigens wel degelijk een inhoudelijke boodschap aan het homo-onvriendelijke gastland Rusland te hebben willen uitdragen. Maar, met andere woorden: er wordt uiteindelijk altijd gekeken naar de ernst van een eventuele ‘overtreding’.

NOC*NSF staat achter IOC: niet protesteren bij olympische race
Cheryl Maas. Foto: EPA

NOC*NSF gaat overigens proberen zicht- en hoorbaarder te zijn in het huidige debat over racisme. Van Zanen: „Ik betrap mezelf erop soms te denken: dat doen we in Nederland niet. Want ik hoor geen apengeluiden op de tribunes van het handbal of schaatsen. Maar door de verhalen van atleten die we nu horen en lezen, worden we bewust van het feit dat het dus wel degelijk bestaat. We moeten zorgen voor een open cultuur in de gehele Nederlandse sport.”