Sinds maart 201.000 werkenden minder: vooral jongeren getroffen door coronacrisis

Print
Sinds maart 201.000 werkenden minder: vooral jongeren getroffen door coronacrisis

Het aantal werkenden in ons land is sinds maart met 201.000 gedaald. Afbeelding: ANP

De werkloosheid in Nederland is, mede als gevolg van de coronacrisis, opgelopen tot 3,6 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder was dat nog 3,4 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal mensen met een betaalde baan sinds maart met 201.000 gedaald. Kenners hielden in doorsnee rekening met een stijging van de werkloosheid tot 4,2 procent.

In mei kwamen er 16.000 werklozen bij, waardoor Nederland vorige maand 330.000 werklozen telde. Na februari, dus in alle maanden waarin preventiemaatregelen tegen het coronavirus golden, kwamen er 56.000 werklozen bij.

Het grootste deel, namelijk 38.000, was jonger dan 25 jaar. Volgens het statistiekbureau ligt de werkloosheid nu op hetzelfde niveau als begin 2019.

De cijfers over werklozen vertellen nog niet het hele verhaal. Tot die categorie worden namelijk alleen mensen zonder baan gerekend die wel op zoek zijn naar betaald werk. Volgens het CBS waren er ook minder mensen die met een baan startten terwijl ze eerder niet tot de beroepsbevolking hoorden, zoals jongeren die aan hun eerste bijbaan beginnen.

Vooral bij jongeren voelbaar

De daling van het totale aantal werkenden door de coronacrisis deed zich ook vooral voelen bij jongeren. Bij de 201.000 minder werkenden sinds maart, ging het om een daling van 139.000 in de leeftijdscategorie tot 25 jaar. Eerder werd al duidelijk dat het aantal WW-aanvragen door jongeren was verdrievoudigd sinds er maatregelen tegen het coronavirus van kracht zijn.

Dat deze groep zo hard wordt geraakt, komt onder andere doordat zij vaker met flexcontracten werken. Ook zijn het juist de horeca en detailhandel waar veel jongeren een baan hebben, terwijl deze sectoren zwaar te lijden hadden onder lockdownmaatregelen.

Internationaal gezien beperkt

Deze week publiceerde het Centraal Planbureau (CPB) een rapport over de ontwikkeling van de arbeidsmarkt tijdens de coronacrisis. Ook daarin wordt de sterke daling van het aantal werkend geduid, maar wordt gesteld dat het vanuit internationaal perspectief gezien beperkt is.

Lees ook: Historische daling aantal werkenden in april

Overheidsmaatregelen in combinatie met werktijdverkorting en de relatief strikte ontslagbescherming in Nederland liggen daaraan ten grondslag. De daling in andere Europese landen was groter. Alleen Zweden liet met 0,5 procent een lagere daling zien. Canada en de VS noteren beiden 14 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee