Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning

Print
Kabinet: bouwen onder stikstofgrens mag zonder vergunning

De bouwsector werd hard geraakt toen de vergunningverlening stil kwam te liggen door de stikstofmaatregelen. Afbeelding: ANP XTRA

Voor bouwprojecten is straks geen speciale natuurvergunning meer nodig, zolang de stikstofuitstoot die ermee gemoeid is onder een bepaalde grens blijft. Landbouwminister Carola Schouten meldt aan de Tweede Kamer dat het kabinet zo’n ‘drempelwaarde’ laat onderzoeken en wil invoeren.

De coalitiepartijen bereikten woensdagavond laat een akkoord over het stikstofbeleid. Over eerdere plannen van het kabinet oordeelde stikstofadviseur Johan Remkes vorige week snoeihard. Remkes stelde zelf ook zo’n drempelwaarde voor, omdat de bouw relatief weinig stikstof uitstoot maar wel hard geraakt werd toen de vergunningverlening stil kwam te liggen. In ruil voor de drempelwaarde wordt de bouwsector verplicht zijn eigen uitstoot te verminderen.

Lees ook: Zes vragen over het stikstofspook

Ook moet de belasting van stikstofgevoelige natuur flink omlaag. De vermindering hiervan wordt in de wet vastgelegd. Remkes waarschuwde dat de plannen die het kabinet in april presenteerde veel te vrijblijvend waren. Die maatregelen leken zelfs op de stikstofaanpak waardoor de Raad van State vorig jaar juist een streep zette. Hij stuurde het kabinet terug naar de tekentafel.

Eindrapport

Het Adviescollege meten en Berekenen Stikstof concludeerde in zijn woensdag gepresenteerde eindrapport dat de manier waarop de stikstofuitstoot wordt vastgesteld bij vergunningen voor nieuwe bouwprojecten of wegenbouw niet deugt.

Lees ook: Commissie Remkes: harde afspraken over stikstof in de wet vastleggen

Door dat besluit van de hoogste bestuursrechter eind mei vorig jaar kwam de vergunningverlening stil te liggen. De Natura 2000-gebieden waar het allemaal om gaat worden niet genoeg beschermd, oordeelde de Raad van State. Sindsdien heeft het kabinet al maatregelen genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Ook de natuurgebieden moeten worden versterkt.