‘Vanaf het najaar wacht Nederland een faillisementsgolf’

Print
‘Vanaf het najaar wacht Nederland een faillisementsgolf’

Afbeelding: Getty Images

Er rolt vanaf dit najaar een golf aan faillissementen door Nederland. Het komende anderhalf jaar zullen er bijna 8000 bedrijven omvallen.

Dat is inclusief eenmanszaken. Ter vergelijking: in 2019 gingen er 3792 op de fles. Dat meldt kredietverzekeraar Coface in een rapport, waar Trouw over schrijft.

Voor de raming baseert Coface zich op haar grote verzameling aan bedrijfsgegevens in Nederland. Daarnaast laat de verzekeraar de nu bestaande overheidssteun doorwerken in haar berekeningen. Overheidsadviseurs en andere economen wijzen er al langer op dat geldinjecties vanuit het kabinet niet alle faillissementen zullen voorkomen. Hoeveel precies was onduidelijk.

Het geleidelijke opheffen van de lockdown verandert daar niets aan. De beperkende maatregelen hebben veel ondernemers hard geraakt en veel van de verloren inkomsten gaan nooit meer ingehaald worden. Ook zullen huishoudens de komende tijd uit voorzorg minder consumeren, en bedrijven minder investeren. Dat drukt de economische groei en werkt meer faillissementen in de hand.