Verbod op ‘coronascherm’ tussen bestuurder en bijrijder in auto

Print
Verbod op ‘coronascherm’ tussen bestuurder en bijrijder in auto

Mondkapjes mogen wel, maar schermen zijn niet toegestaan in een lesauto. Afbeelding: Rene Manders/DCI Media/AD

Personenauto’s en bedrijfswagens mogen niet ‘coronaproof’ worden gemaakt door ze te voorzien van doorzichtige schermen tussen bestuurder en bijrijder.

Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat afgaat op advies van de RDW (voorheen Rijksdienst voor het Wegverkeer).

Verschillende bedrijven in Nederland leveren dit soort schermen en zagen onlangs een gat in de markt door de coronacrisis. Een flink aantal rijscholen heeft de afgelopen maanden al op eigen houtje lesauto’s van schermen voorzien. Maar het aanbrengen van zo’n afscherming in bijvoorbeeld taxi’s of lesauto’s kan volgens de RDW nadelige gevolgen effecten hebben voor de werking van veiligheidsvoorzieningen, zoals gordels en airbags. Ook kunnen ze het zicht en de bewegingsvrijheid van de bestuurder belemmeren.

Boetes

Schermen in de breedterichting, tussen de voorstoelen en de achterbank, worden onder strikte voorwaarden wel toegestaan. Ze moeten dan van stevig materiaal zijn gemaakt, goed bevestigd zijn, de bestuurder mag er geen last van hebben tijdens het rijden en iedereen moet de auto in geval van nood ongehinderd kunnen verlaten.

De nieuwe regels worden nog verder uitgewerkt en gaan naar verwachting over twee maanden in. Maar ook voor die tijd kan de politie al ingrijpen en boetes uitdelen als mensen rondrijden met afschermingen die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.