Hamont-Achel weert auto’s op wegen waar veel recreanten wandelen en fietsen

Print
Hamont-Achel weert auto’s op wegen waar veel recreanten wandelen en fietsen

In Hamont-Achel is gekozen om enkele grensovergangen te sluiten voor autoverkeer. Dit om voorrang te verlenen aan fietsers in de omgeving. Afbeelding: Sem Wijnhoven/DCI Media/ED

Hamont-Achel gaat autoverkeer weren van wegen waar veel fietsers en wandelaars recreëren. Na de zomer worden de plannen van de gemeente concreet.

Zo wordt de grensovergang aan de parkeerplaats langs de Beverbeekseheide (de ‘Leugenbarak’) enkel nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers. De Schafterdijk (Achel) en de Toomstraat (Hamont) zijn in de toekomst, naast fietsers en voetgangers, alleen nog maar toegankelijk voor landbouwverkeer. ,,Voorlopig gaat het nog om proefopstellingen”, zegt burgemeester Rik ­Rijcken. ,,Eerst gaan we bij de politie adviezen inwinnen om te zien hoe we met de maatregelen de verkeersveiligheid het beste kunnen waarborgen.”

Grensovergangen

Als ook de gemeenteraad van de Belgische gemeente groen licht geeft, worden de maatregelen definitief. De grensblokkades die werden genomen tijdens de lockdown in België vormden de opmaat voor de nieuwe plannen die de gemeente heeft voor de drie grensovergangen. Rijcken: ,,Maar al eerder kregen we signalen dat er veel klachten waren over de toename van het autoverkeer op wegen die veel worden gebruikt door fietsers en wandelaars, waarvan een flink deel afkomstig is uit Nederland. Bovendien wordt er soms veel te hard gereden, met name op de weg van en naar de Achelse Kluis.”

Sluipverkeer

Bulander Huub ­Mathijssen vindt het initiatief van de gemeente Hamont-Achel een prima zaak. Hij is even van zijn fiets gestapt om beschutting tegen de regen te zoeken en komt samen met andere fietsers op adem in een schuilhutje dat staat aan de Beverbeekseheide, net over de grens met Budel. ,,Er is veel sluipverkeer, en dat terwijl ook veel mensen hier recreëren. Dat gaat niet goed samen”, vindt Mathijssen. ,,Met al die auto’s kan het voor fietsers ronduit gevaarlijk zijn. De laatste jaren heb ik het autoverkeer hier behoorlijk zien toenemen. Een sluipweggetje is niet zo’n groot probleem, wél als auto’s in colonne rijden om een stukje af te snijden. Voor automobilisten zijn er alternatieven genoeg.”

Fijn toeren

Dat beaamt ook Ellie van Elzen uit Budel die samen met twee vriendinnen is ze op weg is naar fietscafé De Stop om daar een lekker glas Belgisch bier te gaan drinken op het terras. ,,We zijn blij dat de grens weer open is”, zegt de Bulandse, ,,hier is het fijn toeren. Automobilisten moeten maar een stukje omrijden, zo erg is dat nu ook weer niet.”

‘Dikke pluim’

Het Belgisch stel Geert Lipkens en Alice Wijers uit Bocholt is per fiets op weg naar de Achelse Kluis. De fietsliefhebbers hebben een ‘dikke pluim’ over voor de maatregelen van de gemeente. ,,Het was hier al fijn om te fietsen, dat gaat alleen nog maar beter worden.”