Maastricht eert Luxemburg met vlag en volkslied

Print
Maastricht eert Luxemburg met vlag en volkslied

De Groothertog van Luxemburg en zijn vrouw in 2014 in het stadhuis van Maastricht, in bijzijn van koning Willem Alexander en koningin Máxima. Afbeelding: Loraine Bodewes

Maastricht / Itteren -

Het zal even een vreemd gezicht zijn: de nationale vlag van Luxemburg hangt dinsdag 23 juni in top op het stadhuis van Maastricht. Stadsbeiaardier Frank Steijns speelt om 13 uur op het carillon het volkslied van het Groothertogdom, plus enkele andere bekende liederen uit het kleinste land van de BeNeLux.

De reden is dat de gemeente Maastricht jaarlijks van landen die een consulaat in de stad hebben de vlag uithangt op het stadhuis, op hun belangrijkste nationale feestdagen. Naast Luxemburg hebben bijvoorbeeld ook landen als Duitsland en Frankrijk een honorair consul die in Maastricht zetelt.

Luxemburg viert op 23 juni de verjaardag van Groothertog Hendrik. Hij is weliswaar jarig op 16 april, maar sinds 1962 wordt de verjaardag van het Luxemburgs staatshoofd op deze dag in juni gevierd. Groothertogin Charlotte was jarig op 23 januari. Haar verjaardag werd echter altijd in de zomer gevierd, vanwege kans op beter weer.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen