Filmhuis Sittard herdenkt Nederlands eigen Woodstock, halve eeuw geleden

Print
Filmhuis Sittard herdenkt Nederlands eigen Woodstock, halve eeuw geleden

Impressie van het fameuze rockfestival in Kralingen, exact een halve eeuw geleden. Afbeelding: De Domijnen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Pop- en rockfans moeten deze zomer wat de festivals betreft ook in Limburg op een houtje bijten. Als pleister op de wonde vertoont filmhuis De Domijnen in Sittard een van Nederlands meest illustere rockfestivals op het witte doek. Het Holland Pop Festival, in de volksmond beter bekend als Kralingen, voltrok zich deze maand exact vijftig jaar geleden in het Kralingse Bos in Rotterdam.

Het driedaagse evenement was het eerste grote rockfestival in Europa en bracht bijna honderdduizend bezoekers op de been. Het staat om die reden in de popgeschiedenis te boek als het ‘Nederlandse antwoord’ op het fameuze Woodstock festival in Amerika. Op het affiche prijkten grote namen als Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, T. Rex en Pink Floyd.

Indringend

Op exact dezelfde data als Kralingen indertijd (26, 27 en 28 juni) vertoont het Sittardse filmhuis de film Stampin Grounds, een indringend in beeld gebrachte documentaire over het driedaagse festijn vol rockmuziek, vrije liefde en softdrugs. Vanwege de coronamaatregelen is voor elke voorstelling slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen