Madrid

Spanje komt met miljardensteun voor toerismebranche

Print
Spanje komt met miljardensteun voor toerismebranche

De Spaanse premier Pedro Sanchez. Afbeelding: EPA

Spanje trekt ruim 4 miljard euro uit om de toerismesector te helpen herstellen na een maandenlange sluiting van hotels en toeristische attracties vanwege het coronavirus.

De eerste toeristen uit een aantal Europese landen kunnen aanstaande zondag voor het eerst sinds de piek van de virusuitbraak Spanje binnenreizen.

Het steunpakket bevat financiële middelen voor bedrijven om de nodige voorzorgmaatregelen te treffen, zoals extra schoonmaak. Een flink deel, van ruim 800 miljoen euro, is uitgetrokken voor vernieuwingen, zoals digitale diensten die fysiek contact tussen personeel en klanten helpen beperken, installatie van hernieuwbare energiebronnen en renovatie van faciliteiten. Verder bestaat ruim de helft van het steunpakket uit leningen voor bedrijven, waar de Spaanse regering garant voor staat. Daarnaast kunnen ondernemingen uit de branche in aanmerking komen voor een opschorting van hun hypotheekverplichtingen.

Vanwege het verkorte zomerseizoen staan tienduizenden banen in de Spaanse toerismebranche op de tocht. Het personeel bij hotels en restaurants verdient namelijk het merendeel van zijn jaarlijkse inkomen tussen mei en september. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor de komende jaren ook niet gunstig. De Spaanse centrale bank denkt dat de werkloosheid in het Zuid-Europese land boven de 17 procent zal blijven tot minstens 2022.

De Spaanse economie is zeer afhankelijk van toerisme en krijgt daarom een sterkere economische klap van de coronacrisis dan andere Europese landen. Vorig jaar kwamen meer dan 80 miljoen toeristen naar Spanje met vakantie. Daarmee behoort het land tot de populairste reisbestemmingen ter wereld.