RIVM: vier sterfgevallen door corona, drie nieuwe opnames

Print
RIVM: vier sterfgevallen door corona, drie nieuwe opnames

GGD test in Eindhoven. Afbeelding: Kees Martens/DCI Media/AD

Bij het RIVM zijn de afgelopen 24 uur vier meldingen binnengekomen van sterfgevallen door het coronavirus. Het officiële dodental is daarmee opgelopen naar 6.078. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met drie naar 11.835. Het totaal aantal mensen dat positief is getest op corona nam met 132 toe. Het coronavirus is nu vastgesteld bij 49.319 mensen.

Het werkelijke aantal doden ligt waarschijnlijk hoger, omdat niet iedereen wordt getest en omdat sterfgevallen soms pas na een tijdje worden doorgegeven. Ook het aantal mensen dat Covid-19 heeft zal hoger liggen, omdat het RIVM het ‘niet aannemelijk’ noemt dat iedereen zich laat testen. Woensdag werden nog vier nieuwe overlijdens, vier opnames en 119 besmettingen gemeld.

Het aantal nieuwe sterfgevallen en opnames is al een tijdje vrij laag, maar viroloog Marion Koopmans temperde vorige week al de hoop van velen dat de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Vanaf deze week kunnen mensen weer binnen Europa reizen, campings gaan volledig open. Stap voor stap moeten bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’

Zolang er geen vaccin is of groepsimmuniteit verwacht het RIVM niet dat we terug kunnen keren naar het leven zoals dat voor de pandemie was. Zelfs niet als het bronnen- en contactonderzoek optimaal is en op grote schaal kan worden toegepast, bijvoorbeeld met hulp van een app. Koopmans is het daar helemaal mee eens. Ook zij verwacht niet dat we de basismaatregelen op korte termijn volledig kunnen laten varen.